Trzy kolory soczewicy

Soczewica jest rośliną uprawną, jej nasiona są idealne do jedzenia. Rozróżniamy 3 rodzaje soczewicy: czerwoną, zieloną i brązową. Soczewica jest bardzo dobra i smaczna.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Trzy kolory soczewicy
fot. Fotolia

Można z niej przygotować bardzo dobre dania, a zwłaszcza zupy. Jest to bogactwo smaków, ale też witamin. Soczewica jest uprawiana od wieków. Już nawet Biblia mówi o niej wspomina. Soczewica jest długotrwała. To znaczy, że jeśli ją już mamy, to możemy ją trzymać rok, a nawet dłużej. Jedyne o czym musimy pamiętać, to to, że należy ją trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowane zupy z soczewicy są bardzo sycące. Miska takiej zupy ma nawet 500 kalorii, ale dzięki temu uczucie głodu nie będzie nam towarzyszyło długo. Jak już wspomniałam, rozróżniamy 3 kolory (rodzaje) soczewicy. W zależności od tego jakiej odmiany używamy, musimy znać kilka zasad.

Jeśli przygotowujemy dania z:
- czerwonej soczewicy - powinniśmy ją gotować przez ok. 20 minut. Jest ona krucha i delikatna. Można z niej przygotować np. farsz do pierogów. Szklankę czerwonej soczewicy gotuje się w 2 szklankach wody.
- zielonej soczewicy- gotujemy ją przez ok. 30 minut. Zielona soczewica zachowuje swój kształt. Tak jak czerwoną, można gotować ją w dwóch szklankach wody.
- brązowej soczewicy- należy gotować ją w 3 szklankach wody. Gotuje się ją ok. 50 minut, w porywach nawet do godziny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, gdyż nie rozpada się i zachowuje swój kształt.

Warto wiedzieć, że dania z soczewicy należy solić dopiero pod koniec gotowania. Sól dodana wcześniej sprawi, że soczewica stwardnieje, przez co wydłużymy czas jej gotowania.
Pyszne zupy z dodatkiem kolorowych soczewic, czy kremy, farsze, sałatki albo puree, to idealne dania, które na pewno zachwycą twoich gości, kiedy podasz im je pysznie przygotowane. Wypróbuj, a na pewno nie pożałujesz.



Poznaj niezwykły przepis na zupę z soczewicą! >>>