Twój autorski spektakl w kuchni, czyli jak odegrać "Sceny kuchenne"

Jeżeli dotychczas książka kucharska kojarzyła Wam się ze skrupulatnie skomponowaną listą produktów i kolejnymi etapami przygotowania, których należy się ściśle trzymać… musicie zobaczyć "Sceny Kuchenne"!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Twój autorski spektakl w kuchni, czyli jak odegrać "Sceny kuchenne"
Książka napisana przez duet - Marię Pakulnis i Janusza Mizerę - przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom gotowania, zwłaszcza tym, którzy przygotowując potrawę według czyjejś receptury zawsze dodają „coś od siebie”.

"Sceny Kuchenne" to różnorodne przepisy, które zamykają się w szeroko pojętych smakach kuchni włoskiej oraz dwóch, regionalnych tradycjach kuchni polskiej: mazurskiej i śląskiej. Książka podzielona jest na pięć części, w których znajdziemy receptury na: desery, sałatki, przystawki, dania główne oraz zupy.

Przepisy proste mieszają się tu z tymi bardziej skomplikowanymi, odnajdziemy w nich tradycję, ale również nieco egzotyki a także dania wegetariańskie i mięsne. Słowem - dla każdego coś dobrego! Oprócz tego przepisy przeplatają się tu z opowieściami, wspomnieniami i refleksjami Autorów, co czyni tę pozycję jeszcze bardziej wyjątkową!

Propozycję Marii Pakulnis i Janusza Mizery śmiało można określić czymś na kształt wolnych, kuchennych myśli - przebiegających chaotycznie, ale uporządkowanych w przyswajalnej formie, która pozwoli Czytelnikom tworzyć nowe smaki.

Maria Pakulnis, Janusz Mizera, "Sceny kuchenne"
fot. materiały prasowe

Sam tytuł dość jasno wskazuje na połączenie dwóch wyjątkowych "składników": teatru i kuchni. Jak wiadomo, jedno i drugie łączy improwizacja, z której - w obydwu przypadkach - może wyjść coś wspaniałego! Warto wspomnieć, że każda z prezentowanych propozycji opatrzona jest apetycznymi zdjęciami, z których część - dotychczas niepublikowana - pochodzi z domowego archiwum Autorów.

Książka jest dostępna na empik.com!
O Autorach:
Maria Pakulnis - jedna z najwybitniejszych polskich aktorek (filmowych, teatralnych i telewizyjnych), wielokrotnie nagradzana za swe artystyczne dokonania; obecnie występuje w Teatrze Komedia i Teatrze Kamienica; pracuje także w Teatrze Polskiego Radia. Zajmuje się również dubbingiem do filmów dla dzieci i młodzieży.

Janusz Mizera - z zawodu elektronik, z zamiłowania kucharz; od przeszło 15 lat związany z gastronomią. Restauracja którą zarządza otrzymała wyróżnienie w prestiżowym przewodniku Gault & Millau. Artystyczna dusza - pisze, maluje, majsterkuje, a przede wszystkim daje sobie upust w kuchni, przygotowując znakomite potrawy. Coś z niczego - właśnie to lubi przyrządzać najbardziej.