Tymianek pospolity

inaczej macierzanka tymianek, to roślina przyprawowa i lecznicza z rodziny jasnotowatych

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Tymianek pospolity
Pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Była znana i ceniona już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Stosowano ją wtedy do balsamowania zwłok i kadzideł. Roślinka tymianku dorasta do 40 cm i silnie się rozkrzewia a jej małe, zawsze zielone, listki bardzo mocno pachną. Tymianek zawiera olejki lotne (z tym główny: tymol), gorycze, garbniki, saponiny i inne. Ma działanie dezynfekujące, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne, wzmacniające i uspokajające. Naparem można np. płukać jamę ustną przy zapaleniu dziąseł, kaszlu i infekcjach górnych dróg oddechowych. Tymianek stosuje się do wyrobu syropów i herbatek leczniczych a także past do zębów, mydeł dezynfekujących, płukanek do ust. Nazwa "tymianek" pochodzi z języka greckiego od słowa "thymon" czyli "odważny i w/g dawnych wierzeń jest lekiem na nieśmiałość. W kuchni wykorzystuje się świeże lub suszone ziele. Jest bardzo aromatyczne i na gorzko-korzenny smak. Poprawia i przyspiesza trawienie. Tymianek dodaje się do mięs, szczególnie tłustych, do zup jarzynowych i z nasion strączkowych, ziemniaków pieczonych, ryb smażonych, sosów, sałatek ziemniaczanych, wątróbki...