Idealne uszka z grzybami to takie, które mają cienkie ciasto, a w środku farsz z namoczonych wcześniej suszonych grzybów leśnych. Warto wiedzieć, jak je zrobić, bo to jedna z 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na stole!
Uszka z grzybami: jakie grzyby wybrać na farsz?
Najprościej mówiąc: leśne. Do grzybowego farszu najlepsze będą borowiki lub podgrzybki. Wybierz suszone grzyby, nadadzą całemu daniu niezwykłego aromatu. Wodę z gotowania suszonych grzybów możesz także wykorzystać do przygotowania barszczu.
Oprócz suszonych grzybów przyda się także cebulka, przyprawy (sól i pieprz oraz bułka tarta)
Uszka z grzybami na Wigilię - składniki
Składniki na farsz:- 40 g suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- + ew. trochę tartej bułki
- 300 g mąki tortowej
- 30 g roztopionego masła
- ok. 200 ml gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli.
Uszka z grzybami na Wigilię - wykonanie farszu i ciasta
Przygotowanie farszu do uszek wigilijnych:
- Suszone grzyby gotuj (do odgotowania podanej ilości wystarczy 1 szklanka wody) przez około 30 minut, następnie odcedź i pokrój drobno. Cebulę także drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj grzyby, przypraw solą i pieprzem i smaż razem przez kilka minut, następnie zdejmij z ognia.
Przygotowanie ciasta do uszek wigilijnych:
- Przesiej mąkę z solą do dużej miski, następnie wlej gorącą wodę i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, a następnie wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Wyłóż ciasto na blat lub na stolnicę, przykryj miską i odczekaj 15 - 20 minut, aż ciasto "odpocznie".
Jak lepić i jak długo gotować wigilijne uszka z grzybami?
Lepienie uszek z grzybami:
- Ciasto podziel na kilka części i kolejno wałkuj placki o grubości ok. 2 mm. Pamiętaj, by podsypywać je mąką, ponieważ kiedy cienkie ciasto przyklei się do blatu, trudno będzie je odkleić bez porwania.
- Za pomocą kieliszka (o średnicy ok. 4 - 5 cm) wycinaj kółka.
- Na każde kółko nałóż porcję farszu grzybowego (ok. 0,5 małej łyżeczki) i zlepiaj tak jak tradycyjne pierożki. Następnie dwa przeciwległe końce sklej ze sobą, aż utworzy się pierścień.
Gotowanie uszek z grzybami:
- W dużym garnku zagotuj wodę. Pamiętaj, by ją osolić.
- Uszka wkładaj partiami i gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 - 2 minuty.
- Wyjmuj uszka łyżką cedzakową i układaj na talerzu pojedynczo, aby się nie skleiły.
Wystudzone uszka z grzybami możesz wykorzystać od razu, przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Tu znajdziesz sprawdzone przepisy na barszcz wigilijny.