Sprawdzony przepis na uszka z grzybami na Wigilię!

Jak zrobić farsz do uszek z grzybami na Wigilię? Jakie grzyby będą najlepsze do tych małych wigilijnych pierożków? Wypróbuj ten przepis!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sprawdzony przepis na uszka z grzybami na Wigilię!
fot. Adobe stock

Idealne uszka z grzybami to takie, które mają cienkie ciasto, a w środku farsz z namoczonych wcześniej suszonych grzybów leśnych. Warto wiedzieć, jak je zrobić, bo to jedna z 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na stole!

Uszka z grzybami: jakie grzyby wybrać na farsz?


Najprościej mówiąc: leśne. Do grzybowego farszu najlepsze będą borowiki lub podgrzybki. Wybierz suszone grzyby, nadadzą całemu daniu niezwykłego aromatu. Wodę z gotowania suszonych grzybów możesz także wykorzystać do przygotowania barszczu.

Oprócz suszonych grzybów przyda się także cebulka, przyprawy (sól i pieprz oraz bułka tarta)

Uszka z grzybami na Wigilię - składniki

Składniki na farsz:
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • + ew. trochę tartej bułki
Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 30 g roztopionego masła
  • ok. 200 ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli.

Uszka z grzybami na Wigilię - wykonanie farszu i ciasta

Przygotowanie farszu do uszek wigilijnych:

  1. Suszone grzyby gotuj (do odgotowania podanej ilości wystarczy 1 szklanka wody) przez około 30 minut, następnie odcedź i pokrój drobno. Cebulę także drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj grzyby, przypraw solą i pieprzem i smaż razem przez kilka minut, następnie zdejmij z ognia.

Przygotowanie ciasta do uszek wigilijnych:

  1. Przesiej mąkę z solą do dużej miski, następnie wlej gorącą wodę i roztopione masło. Wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki, a następnie wyrabiaj ciasto ręką, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Wyłóż ciasto na blat lub na stolnicę, przykryj miską i odczekaj 15 - 20 minut, aż ciasto "odpocznie".

Jak lepić i jak długo gotować wigilijne uszka z grzybami?

Lepienie uszek z grzybami:

  1. Ciasto podziel na kilka części i kolejno wałkuj placki o grubości ok. 2 mm. Pamiętaj, by podsypywać je mąką, ponieważ kiedy cienkie ciasto przyklei się do blatu, trudno będzie je odkleić bez porwania.
  2. Za pomocą kieliszka (o średnicy ok. 4 - 5 cm) wycinaj kółka.
  3. Na każde kółko nałóż porcję farszu grzybowego (ok. 0,5 małej łyżeczki) i zlepiaj tak jak tradycyjne pierożki. Następnie dwa przeciwległe końce sklej ze sobą, aż utworzy się pierścień.

Gotowanie uszek z grzybami:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Pamiętaj, by ją osolić.
  2. Uszka wkładaj partiami i gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 - 2 minuty.
  3. Wyjmuj uszka łyżką cedzakową i układaj na talerzu pojedynczo, aby się nie skleiły.

Wystudzone uszka z grzybami możesz wykorzystać od razu, przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Tu znajdziesz sprawdzone przepisy na barszcz wigilijny.