
Szwedzka Agencja do spraw Żywności wydała komunikat, w którym ostrzega przed spożywaniem wafli ryżowych. Otóż, na podstawie ostatnich badań naukowcy stwierdzili, że wafle sygnowane przez większość marek zawierają w swoim składzie dużo więcej arszeniku niż pozwalają na to ustalone normy.
W czym problem?
Przebadano ponad 80 rodzajów wafli różnych marek. Wyniki badań są bardzo niepokojące. W wziętych od lupę produktach normy dozwolonego arszeniku przekroczono kilkukrotnie. Ma to duże znaczenie nie tylko dla dorosłych, lecz także dla dzieci. Na ten fakt warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ w ostatnich latach najmłodsi jedzą znacznie więcej produktów zawierających ryż. Jako przykład można podać kaszki, chrupki i wafelki.

Zdjęcie: Fotolia
Co prawda, Unia Europejska zmniejszyła limity jeśli chodzi o zawartość arszeniku w określonych produktach. Jednak aby zachować względne bezpieczeństwo po prostu powinniśmy ograniczyć ilość spożywanych produktów ryżowych.
Dlaczego arszenik jest groźny?
Arszenik jest związkiem chemicznym, który w małych ilościach wykazuje działanie stymulujące i pobudzające. Niestety, gdy nadmiernie gromadzi się w organizmie zaczyna być toksyczny. Jego wysokie stężenie sprzyja rozwojowi nowotworów, m.in.: płuc, wątroby i skóry. Optymizmem nie napawa fakt, że arszenik nie znajduje się tylko w produktach ryżowych. Znajdziemy go również w rybach, kurczakach i owocach morza.
W czym problem?
Przebadano ponad 80 rodzajów wafli różnych marek. Wyniki badań są bardzo niepokojące. W wziętych od lupę produktach normy dozwolonego arszeniku przekroczono kilkukrotnie. Ma to duże znaczenie nie tylko dla dorosłych, lecz także dla dzieci. Na ten fakt warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ w ostatnich latach najmłodsi jedzą znacznie więcej produktów zawierających ryż. Jako przykład można podać kaszki, chrupki i wafelki.
Zdjęcie: Fotolia
Co prawda, Unia Europejska zmniejszyła limity jeśli chodzi o zawartość arszeniku w określonych produktach. Jednak aby zachować względne bezpieczeństwo po prostu powinniśmy ograniczyć ilość spożywanych produktów ryżowych.
Dlaczego arszenik jest groźny?
Arszenik jest związkiem chemicznym, który w małych ilościach wykazuje działanie stymulujące i pobudzające. Niestety, gdy nadmiernie gromadzi się w organizmie zaczyna być toksyczny. Jego wysokie stężenie sprzyja rozwojowi nowotworów, m.in.: płuc, wątroby i skóry. Optymizmem nie napawa fakt, że arszenik nie znajduje się tylko w produktach ryżowych. Znajdziemy go również w rybach, kurczakach i owocach morza.
ksiezycplanetabojowa
zbysiowa