Grzyby po deszczu...
Sezon grzbowy trwa w pełni. Wielu z nas w tym okresie bardzo chętnie wybierze się do lasu po ciekawe okazy, by później móc przyrządzić pyszne grzybowe zupy i dania makaronowe z grzybami w roli głównej. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności, ponieważ zapełnienie naszego koszyka grzybami trującymi może poskutkować ciężkimi problemami zdrowotnymi a nawet śmiercią.
Na jakie grzyby należy najbardziej uważać? Przedstawiamy poniżej wykaz tych najgroźniejszych i najczęściej mylonych gatunków:
1. Muchomor czerwony
Objawy zatrucia to wymioty, biegunka, ból i zawroty głowy, zaburzenia widzenia, brak koordynacji ruchu. Towarzyszą temu naprzemienne zmiany nastroju od pobudzenia po senność.
2. Muchomor sromotnikowy
Jego spożycie może wywołać biegunkę lub torsje nawet po kilku dniach. Jest szczególnie niebezpieczny dla ludzkich nerek i wątroby, powoduje ich uszkodzenie.
3. Czernidłaki
Skutek ich spożycia to głównie odczuwanie stanów lękowych, pobudzenie organizmu. Po zjedzeniu następuje odruch wymiotny.
4. Muchomor jadowity
Można łatwo pomylić go z pieczarką, skutkuje tymi samymi problemami zdrowotnymi co muchomor sromotnikowy. Jest śmiertelnie trujący!
WAŻNE!
Istnieją także gatunki, które nie są jadalne, choć nie wykazują właściwości trujacych. Są jednak bardzo ciężkostrawne, dlatego nie nadaja się do spożycia. Wśród nich wymienia się:
• mleczaja chrząstka,
• mleczaja paskudnika,
• boczniaka dębowego,
• gąskę pomarańczową,
• mędziaka psiego,
• mędziaka malinowego.
Jak się ustrzec?
Nie ma na to niestety jednej sprawdzonej recepty. Ani nieprzyjemny zapach, ani przykry smak nie są podstawą do zaklasyfikowania danego grzyba do gatunków trujacych. Niektóre grzyby jadalne takie właściwości właśnie mają, a z kolei inne – trujące, pachną ładnie lub w ogóle nie wydzialają żadnej woni i nie pobudzają kubków smakowych. Jedynym skutecznycznym środkiem bezpieczeństwa jest zbieranie tylko dobrze znanych nam gatunków, a po powrocie do domu dokładne badanie zawartości naszego koszyka. Zakazane jest też spożywanie grzybów surowych, do konsumpcji nadają się dopiero po ugotowaniu, uduszeniu lub usmażeniu.
Rady dla grzybiarzy
Należy:
• unikać grzybów młodych, ponieważ ich charakterystyczne cechy świadczące o właściwosciach trujących nie są jeszcze wykształcone,
• strzec się od grzybów z blaszkami pod kapeluszem - są to gatunki śmiertelnie trujące,
• dokładnie oczyszczać grzyby przed włożeniem ich do koszyka.
Nie należy:
• niszczyć grzybów trujących, gdyż, mimo że są groźne dla ludzi, stanowią pokarm dla zwierząt,
• uszkadzać i deptać starych grzybów, bo z rozsiewanych przez nie zarodników powstaną nowe grzyby,
• zbierać grzybów w czasie deszczu, ponieważ wilgotne owocniki psują się szybciej.
Sezon grzbowy trwa w pełni. Wielu z nas w tym okresie bardzo chętnie wybierze się do lasu po ciekawe okazy, by później móc przyrządzić pyszne grzybowe zupy i dania makaronowe z grzybami w roli głównej. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności, ponieważ zapełnienie naszego koszyka grzybami trującymi może poskutkować ciężkimi problemami zdrowotnymi a nawet śmiercią.
Na jakie grzyby należy najbardziej uważać? Przedstawiamy poniżej wykaz tych najgroźniejszych i najczęściej mylonych gatunków:
1. Muchomor czerwony
Objawy zatrucia to wymioty, biegunka, ból i zawroty głowy, zaburzenia widzenia, brak koordynacji ruchu. Towarzyszą temu naprzemienne zmiany nastroju od pobudzenia po senność.
2. Muchomor sromotnikowy
Jego spożycie może wywołać biegunkę lub torsje nawet po kilku dniach. Jest szczególnie niebezpieczny dla ludzkich nerek i wątroby, powoduje ich uszkodzenie.
3. Czernidłaki
Skutek ich spożycia to głównie odczuwanie stanów lękowych, pobudzenie organizmu. Po zjedzeniu następuje odruch wymiotny.
4. Muchomor jadowity
Można łatwo pomylić go z pieczarką, skutkuje tymi samymi problemami zdrowotnymi co muchomor sromotnikowy. Jest śmiertelnie trujący!
WAŻNE!
Istnieją także gatunki, które nie są jadalne, choć nie wykazują właściwości trujacych. Są jednak bardzo ciężkostrawne, dlatego nie nadaja się do spożycia. Wśród nich wymienia się:
• mleczaja chrząstka,
• mleczaja paskudnika,
• boczniaka dębowego,
• gąskę pomarańczową,
• mędziaka psiego,
• mędziaka malinowego.
Jak się ustrzec?
Nie ma na to niestety jednej sprawdzonej recepty. Ani nieprzyjemny zapach, ani przykry smak nie są podstawą do zaklasyfikowania danego grzyba do gatunków trujacych. Niektóre grzyby jadalne takie właściwości właśnie mają, a z kolei inne – trujące, pachną ładnie lub w ogóle nie wydzialają żadnej woni i nie pobudzają kubków smakowych. Jedynym skutecznycznym środkiem bezpieczeństwa jest zbieranie tylko dobrze znanych nam gatunków, a po powrocie do domu dokładne badanie zawartości naszego koszyka. Zakazane jest też spożywanie grzybów surowych, do konsumpcji nadają się dopiero po ugotowaniu, uduszeniu lub usmażeniu.
Rady dla grzybiarzy
Należy:
• unikać grzybów młodych, ponieważ ich charakterystyczne cechy świadczące o właściwosciach trujących nie są jeszcze wykształcone,
• strzec się od grzybów z blaszkami pod kapeluszem - są to gatunki śmiertelnie trujące,
• dokładnie oczyszczać grzyby przed włożeniem ich do koszyka.
Nie należy:
• niszczyć grzybów trujących, gdyż, mimo że są groźne dla ludzi, stanowią pokarm dla zwierząt,
• uszkadzać i deptać starych grzybów, bo z rozsiewanych przez nie zarodników powstaną nowe grzyby,
• zbierać grzybów w czasie deszczu, ponieważ wilgotne owocniki psują się szybciej.
Pyza
Jeśli już pisze się o uważaniu na gatunki trujące i niebezpieczne to przydało by się podać z jakimi konkretnie gatunkami można je pomylić a nie pisać dla samego pisania bo sama nazwa przed niczym nie uchroni.
Pisanie o wystrzeganiu się grzybów blaszkowych to bzdura jakich mało - kurka ma blaszki, pieczarki mają blaszki, gąski, kanie, opieńki i wiele bardzo wartościowych smacznych grzybów! A takich blaszek nie ma m.in. goryczak żółciowy, bardzo często mylony z prawdziwkiem, zjedzenie którego może doprowadzić do ciężkiej niestrawności i zatrucia.