Jak zrobić sos angielski?

Podpowiadamy jak zrobić słodki i jedwabisty creme anglaise.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak zrobić sos angielski?

Creme angleise to słodki sos idealny do polewania nim owoców, kawałka ciepłego ciasta albo nawet naleśników.

Składniki:

- 350 ml tłustego mleka, śmietany kremówki lub 18% albo mieszanki (275 ml mleka + 75ml śmietany)
- 4 duże żółtka
- 80 gram cukru
- szczypta soli
- laska wanilii

Postępowanie:

Na początku warto podgrzać w rondlu mleko z przekrojoną laską wanilii. Skróci to potem czas podgrzewania sosu. Wyjmij wanilię. W misce utrzyj żółtka najpierw razem, potem dodaj cukier i szczyptę soli. Ubijaj do momentu, aż mikstura będzie miała bladożółty kolor, a na powierzchni pojawia się wzorki.

Następnie powoli, stałym niewielkim strumieniem dodaj mleko do jajecznej mikstury. Całość przelej z powrotem do rondla w którym podgrzewało się wcześniej mleko, postaw na średnim ogniu. Mieszaj ciągle, uważaj żeby nic się nie przypaliło ani nie przywarło, a żółtka się nie ścięły, do momentu aż sos będzie gęsty – im dłużej tym bardziej gęsty będzie.

Na koniec warto przelać przez sitko. W lodówce creme anglaise może stać około tygodnia.

Niektórzy, aby przygotować szybki sos angielski, rozpuszczają po prostu porcję lodów waniliowych dobrej jakości z dodatkiem tłustego mleka - można to potraktować jako ciekawostkę dla desperatów.

Zobacz przepis na sos angielski oraz na custard na gotujmy.pl