Gastronomik to jedna z najstarszych szkół gastronomicznych w Polsce oraz największa w swoim regionie. Stąd też w warsztatach wzięło udział ponad 60 uczestników.
W ich trakcie tak jak w poprzednich szkołach uczniowie poznali nowatorskie metody obróbki żywności. Przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Największą kreatywnością wykazali się:
Przemysław Szałczyński- I miejsce,
Małgorzata Majcher - II miejsce,
Tomasz Kuna - III miejsce.
Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Po warsztatach uczestnicy niezwykle zainteresowani byli wskazówkami mistrza Konika dotyczącymi grillowania, oczywiście ze względu na rozpoczynający się sezon grillowy. Przede wszystkim jego zdrowszą formą. Wykorzystaniem otrzymanych nowych receptur oraz przypraw i miodów Podravki do sporządzania marynat.
Serce uczestników podbił Ajvar, specjalność kuchni bałkańskiej. Jak się okazało wielu z uczestników kosztowało go po raz pierwszy. Dowiedzieli się, iż uszlachetnić nim można każdy sos, zupę lub inną potrawę.
Nowatorsko podeszli do liofilizowanych buraczków, które nie kojarzyły im się tylko z wigilijnym barszczem lecz świetnym produktem do przyrządzenia chłodnika.
Następne warsztaty już we wrześniu. A tym czasem zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.
Gotujmy jest patronem imprezy. Laureatom serdecznie gratulujemy!
W ich trakcie tak jak w poprzednich szkołach uczniowie poznali nowatorskie metody obróbki żywności. Przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach. Nauczyli się stosować nowe trendy kulinarne w kuchni polskiej i śródziemnomorskiej.
Największą kreatywnością wykazali się:
Przemysław Szałczyński- I miejsce,
Małgorzata Majcher - II miejsce,
Tomasz Kuna - III miejsce.
Tym samym zakwalifikowali się do ogólnopolskiego finału konkursu.
Po warsztatach uczestnicy niezwykle zainteresowani byli wskazówkami mistrza Konika dotyczącymi grillowania, oczywiście ze względu na rozpoczynający się sezon grillowy. Przede wszystkim jego zdrowszą formą. Wykorzystaniem otrzymanych nowych receptur oraz przypraw i miodów Podravki do sporządzania marynat.
Serce uczestników podbił Ajvar, specjalność kuchni bałkańskiej. Jak się okazało wielu z uczestników kosztowało go po raz pierwszy. Dowiedzieli się, iż uszlachetnić nim można każdy sos, zupę lub inną potrawę.
Nowatorsko podeszli do liofilizowanych buraczków, które nie kojarzyły im się tylko z wigilijnym barszczem lecz świetnym produktem do przyrządzenia chłodnika.
Następne warsztaty już we wrześniu. A tym czasem zapraszamy wszystkich zainteresowanych do udziału w otwartym konkursie kulinarnym ogłoszonym na profilu Facebook – „Dzień z Podravką”.
Gotujmy jest patronem imprezy. Laureatom serdecznie gratulujemy!
Anna555