Czy warto myć jaja przed obróbką?

Wydaje się, że skoro nie używamy skorupki, a sam środek jaja, to nie trzeba go myć. Nieprawda.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Czy warto myć jaja przed obróbką?
fot. Adobe stock

Bezwzględnie myj jajka przed użyciem


Jajka, których będziemy używać - czy to do jajecznicy czy pieczenia ciast bezwzględnie należy umyć. Nie tylko jaja na pisanki i kraszanki muszą zostać umyte. Trzeba je umyć także wtedy, gdy zamierzasz ugotować jajka na miękko. Dlaczego?

Otóż sprzedawane jaja nie są wcześniej myte - zwłaszcza te najlepsze, czyli kupowane na targu lub od zaufanej pani, która trzyma kury. Mimo, że wydają się czyste, często nie są myte - i dobrze. Dlaczego? Otóż jaja umyte nie będą mogły leżeć zbyt długo. Dlatego koniecznie należy je umyć.

Przy rozbijaniu skorupki, kiedy wybijamy jajko zdarza się, że mały kawałeczek skorupki wpadnie nam do naczynia z jajkami. W ten sposób łatwo o bakterie, które w skutkach mogą okazać się dosyć istotne.

Dlatego zawsze myjmy jajka - nikomu przecież w kwestii przyrządzania potraw nie ufamy tak bardzo, jak sobie. Nawet kucharzowi w drogiej restauracji.

Czy jajka należy myć od razu po zakupie?


Jajek nie myjemy od razu po zakupie, ponieważ warstwa ochronna zostałaby przez nas uszkodzona. Dlatego po zakupie jajka wkładamy do lodówki w tym samym opakowaniu, w którym je kupiliśmy. Nie powinny leżeć zbyt blisko wędliny ani sera.

Czy wiesz, jak sprawdzić świeżość jajka? Zobacz, czy znasz ten prosty test!