Warzywa i owoce Tesco BIO

  • 1

Marka produktów rolnych ‘Tesco BIO’ to warzywa i owoce ekologiczne, które uprawiane są w zgodzie z naturą.

         
ocena: 3/5 głosów: 2
Warzywa i owoce Tesco BIO
Kupując warzywa i owoce na bazarku czy w warzywniaku, nie mamy pewności czy rosły one w czystym środowisku, bez szkodliwych środków chemicznych. Nowa marka produktów rolnych ‘Tesco BIO’ to warzywa i owoce ekologiczne, które uprawiane są w zgodzie z naturą. Wyspecjalizowane firmy kontrolują cały okres ich dojrzewania - od siewu do zbioru. Dzięki temu rośliny zachowują wszystkie walory odżywcze oraz mają niepowtarzalny i wyjątkowy smak.

Warzywa i owoce są podstawą prawidłowej diety człowieka i najlepiej jeść je kilka razy dziennie. Lekarze polecają je szczególnie dzieciom, które potrzebują dużo witamin i wartości odżywczych zawartych w roślinach. Potrawy z warzyw i owoców ekologicznych mogą być podawane osobom podatnym na alergie, a także niemowlakom.

‘Tesco BIO’ to nowa marka ekologicznych warzyw i owoców, która trafiła na półki sklepów sieci Tesco. Składa się na nią 19 rodzajów płodów rolnych pochodzących z upraw ekologicznych, m.in. gruszki, jabłka, ziemniaki czy marchewki oraz bardzo rzadko spotykane na polskim rynku ekologiczne owoce cytrusowe - cytryny czy pomarańcze oraz kiwi i banany.

"Osoby, które zwracają uwagę na swoją dietę oraz na to, co jedzą ich najbliżsi, znajdą w Tesco pełną ofertę zdrowych produktów ekologicznych, wytwarzanych naturalnymi metodami." – mówi Michał Kubajek z Tesco Polska. "Warzywa i owoce z linii BIO pozwolą prawidłowo odżywiać się nie tylko osobom, które muszą to robić, ale także tym, które chcą zdrowo żyć." – dodaje.

Produkty ‘Tesco BIO’ bardzo łatwo znaleźć w sklepach. Zostały one wyeksponowane na specjalnej "ekologicznej półce" w dziale Warzywa i Owoce. Na początek oferta dostępna jest w największych miastach w Polsce. Wszystkie warzywa i owoce ‘Tesco BIO’ są produkowane zgodnie z wytycznymi dla produktów ekologicznych i uzyskały międzynarodowe certyfikaty. Nadzór nad jakością rozpoczyna się już  w momencie siewu (kontroluje się ziarno) i trwa przez cały okres uprawy. Na etykiecie każdego finalnego produktu zostają potem zamieszczone informacje z nazwą i adresem wytwórcy lub przetwórcy oraz numerem jednostki certyfikującej, która dokonywała jego kontroli.

Naturalna uprawa warzyw i owoców pociąga za sobą większe koszty ponoszone przez gospodarstwa ekologiczne. Rośliny dojrzewające bez użycia sztucznych nawozów osiągają znacznie mniejsze plony niż w gospodarstwach tradycyjnych. Stąd ceny warzyw i owoców ekologicznych są nieco wyższe od cen produktów z upraw wysokowydajnych. Jednak zdrowotna jakość oraz smak warzyw i owoców ekologicznych jest nieporównywalny i wyjątkowy.