Wielkanoc to przede wszystkim jajka w każdej postaci, które stanowią symbol nowego życia. Najlepiej kupować jajka z wolnych hodowli.
Na pierwsze danie w Wielkanoc zazwyczaj serwujemy bliskim żurek z jajkiem. Najlepszy jest oczywiście taki na domowym zakwasie. Należy pamiętać by odpowiednio wcześniej przygotować zakwas. Można go trzymać do dwóch tygodni w lodówce.
Na polskich stołach królują także jajka faszerowane, gotowane na twardo z różnymi nadzieniami. Można nafaszerować je pastami jajecznymi, rybnymi czy warzywnymi. Do tego celu doskonale nadają się także serki topione i feta. Można dodać do nich ćwikłę.
Biała kiełbasa także często pojawia się w świątecznym menu. Jedni dodają ją do żurku, jednakże można z niej zrobić samodzielne danie, na przykład upiec ją z kwaśnymi jabłkami. Doprawić zielem , majerankiem, cebulą. Zapiec w piekarniku i podawać z domowym chlebem.
Pieczenie czyli konkretna sztuka mięsa. Często faszeruje się schab, piecze szynkę. U mnie zawsze pojawia się klops z jajkami.
Jeśli chodzi o słodkie wypieki to obowiązkowo na stole muszą być babki (pieczone i gotowane), kolorowe mazurki, paschy z bakaliami i pyszne serniki.
Z dodatków zawsze robię domową ćwikłę. Doskonale pasuje do mięs i podkreśla ich smak.
Szukasz więcej inspiracji na święta? Zobacz wielkanocne przepisy!
Nina W.