Wigilijny Małopolski Smak w Krakowie

Już od dziś, przez najbliższe 4 dni w Krakowie będzie można popróbować świątecznych przysmaków z regionu małopolskiego.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Wigilijny Małopolski Smak w Krakowie
Wigilijny Smak Małopolski - ważne wydarzenie w regionie.

W dniach od 16 do 19 grudnia 2011 roku, na Rynku Głównym w Krakowie będzie miało miejsce jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych regionu. Wigilijny Smak Małopolski umożliwi miłośnikom dobrego, tradycyjnego jedzenia, spróbowanie licznych produktów regionalnych. Wśród nich znajdą się na pewno: tradycyjne mięsa i wędliny, ryby, przetwory, wyroby cukiernicze i piekarnicze oraz gotowe dania, takie jak: pierożki, uszka, kapusta czy barszcz. Ponadto będzie można spróbować dań, które zwycięzyły w ostatniej edycji  Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zapowiada się naprawdę smakowicie, bo wśród najlepszych pojawiły się takie rarytasy jak: polędwica faszerowana suską sechlońską czy placki po andrychowsku. Nie zabraknie również potraw bożonarodzeniowych, takich jak: karp w zalewie octowej czy korzenny filet śledziowy, bo Wigilijny Smak Małopolski - to jedno z wyadarzeń, które towarzyszą Targom Bożonarodzeniowym w Krakowie.


Dlaczego warto próbować produktów regionalnych?


Przede wszystkim dlatego, że na tradycyjnej  Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych widnieje już 46 pozycji. Dziesięć z nich zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało odpowiednie certyfikaty. To duży prestiż i gwarancja dobrego smaku.