– Na Lubelszczyźnie w Wigilię podaje się pasztet grzybowy. Moja babcia przyrządzała go wyłącznie z suszonych grzybów leśnych – mówi aktorka Anita Sokołowska.
Wigilijny pasztet grzybowy
Składniki:
- 80 dag pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 4 kajzerki
- 4 duże, ugotowane na twardo jajka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- olej
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
Sposób wykonania:
1. Suszone grzyby namocz w małej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedź je i drobno posiekaj.
2. Pieczarki pokrój w kostkę. Smaż na oleju razem z drobno posiekaną cebulą i grzybami przez blisko 15 minut. Wystudź i przełóż do dużej miski.
3. Dodaj pokrojone w małą kostkę kajzerki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Wyrób na jednolitą masę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Blachę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę grzybową i wyrównaj wierzch. Piecz około godziny w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!
Wigilijny pasztet grzybowy
Składniki:
- 80 dag pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 3 cebule
- 4 kajzerki
- 4 duże, ugotowane na twardo jajka
- 2 pęczki natki pietruszki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- olej
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
Sposób wykonania:
1. Suszone grzyby namocz w małej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedź je i drobno posiekaj.
2. Pieczarki pokrój w kostkę. Smaż na oleju razem z drobno posiekaną cebulą i grzybami przez blisko 15 minut. Wystudź i przełóż do dużej miski.
3. Dodaj pokrojone w małą kostkę kajzerki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Wyrób na jednolitą masę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Blachę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę grzybową i wyrównaj wierzch. Piecz około godziny w temp. 180°C.
Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!
Pyza
zewa
I aż się prosi o zdjęcie tego pasztetu.
Bahus