Nie tylko Cabernety
Wchodząc do wielu sklepów winiarskich odnieść można wrażenie, że cały świat uprawia ledwie trzy, może cztery odmiany winorośli. Gdziekolwiek byśmy nie szukali, znajdziemy tam Cabernet sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc. Szczepy te rosną pod prawie każdą szerokością geograficzną dają zupełnie odmienne wina, choć o podobnej charakterystyce. Bardzo często zapominamy jednak, że świata wina to znacznie więcej, niż te kilka wymienionych gron.
Tempranillo – odpowiedź na Caberneta
Stanowić ma hiszpańską odpowiedź na francuskie Cabernety. Spora część produkcji wina w kraju corridy to właśnie ten szczep. Doskonale nadaje się do wyrobu skoncentrowanych, długo dogrzewanych w beczce win, choć produkuje się z jego także lekkie joven, bardzo młode, gotowe do picia zaraz po fermentacji. Tempranillo odpowiada, między innymi, za smak win z Rioja i Ribera del Duero. Szczep ten najczęściej mieszany jest z garnachą (fr. grenache), gdyż wina powstałe tylko z odmiany tempranillo charakteryzują się dość dużą cierpkością.
Corvina – szara eminencja amarone
Wiele osób, które choć raz słyszało o słynnym włoskim amarone, nie wie nawet, że wino to powstaje z autochtonicznej odmiany rosnącej w Veneto – corviny. Corvina dojrzewa późno, trudno się uprawia lecz mimo to daje duże plony. Jest podstawą wielu, także bardzo kiepski, win z rodziny Soave, drugiego, obok amarone hitu wprost z Soave.
Furmint - szczep na wino królów
Jeśli tokaj jest królem win, to furmint jest z pewnością królewskim szczepem. Ta główna odmiana winogron węgierskich odpowiada za sukces przednich tokajskich trunków. Swoją sławę i popularność zawdzięcza przede wszystkim sporej odporności na mróz, upał i brak wilgoci. Furmint dojrzewa późno, daje dobry plon, oraz bogate w kwasy owoce. Ma to szczególne znaczenie przy wyrobie skoncentrowanego Tokaju Aszu. Do wyprodukowania 1 litra tego trunku zużywa się nawet kilkanaście kilo winogron.
Gamay – główny szczep Beaujolais
Winorośl odmiany gamay znana jest przede wszystkim z prostych, perfumowanych i młodych Beaujolais nouveau i Beaujolais-Primeur. Nie są to, jednak jedyne wina na bazie gamay w tym rejonie Francji. W samym Beaujolais produkuje się wiele, także światowej klasy, win. Ten rozciągnięty między Maconem i Lyonem region składa się z 70 różnych gmin produkujących najprzeróżniejsze wina, ze słynnymi Saint-Amour, Moulin-à-Vent czy Côte de Brouilly na czele.
Wchodząc do wielu sklepów winiarskich odnieść można wrażenie, że cały świat uprawia ledwie trzy, może cztery odmiany winorośli. Gdziekolwiek byśmy nie szukali, znajdziemy tam Cabernet sauvignon, Chardonnay, Syrah, Sauvignon Blanc. Szczepy te rosną pod prawie każdą szerokością geograficzną dają zupełnie odmienne wina, choć o podobnej charakterystyce. Bardzo często zapominamy jednak, że świata wina to znacznie więcej, niż te kilka wymienionych gron.
Tempranillo – odpowiedź na Caberneta
Stanowić ma hiszpańską odpowiedź na francuskie Cabernety. Spora część produkcji wina w kraju corridy to właśnie ten szczep. Doskonale nadaje się do wyrobu skoncentrowanych, długo dogrzewanych w beczce win, choć produkuje się z jego także lekkie joven, bardzo młode, gotowe do picia zaraz po fermentacji. Tempranillo odpowiada, między innymi, za smak win z Rioja i Ribera del Duero. Szczep ten najczęściej mieszany jest z garnachą (fr. grenache), gdyż wina powstałe tylko z odmiany tempranillo charakteryzują się dość dużą cierpkością.
Corvina – szara eminencja amarone
Wiele osób, które choć raz słyszało o słynnym włoskim amarone, nie wie nawet, że wino to powstaje z autochtonicznej odmiany rosnącej w Veneto – corviny. Corvina dojrzewa późno, trudno się uprawia lecz mimo to daje duże plony. Jest podstawą wielu, także bardzo kiepski, win z rodziny Soave, drugiego, obok amarone hitu wprost z Soave.
Furmint - szczep na wino królów
Jeśli tokaj jest królem win, to furmint jest z pewnością królewskim szczepem. Ta główna odmiana winogron węgierskich odpowiada za sukces przednich tokajskich trunków. Swoją sławę i popularność zawdzięcza przede wszystkim sporej odporności na mróz, upał i brak wilgoci. Furmint dojrzewa późno, daje dobry plon, oraz bogate w kwasy owoce. Ma to szczególne znaczenie przy wyrobie skoncentrowanego Tokaju Aszu. Do wyprodukowania 1 litra tego trunku zużywa się nawet kilkanaście kilo winogron.
Gamay – główny szczep Beaujolais
Winorośl odmiany gamay znana jest przede wszystkim z prostych, perfumowanych i młodych Beaujolais nouveau i Beaujolais-Primeur. Nie są to, jednak jedyne wina na bazie gamay w tym rejonie Francji. W samym Beaujolais produkuje się wiele, także światowej klasy, win. Ten rozciągnięty między Maconem i Lyonem region składa się z 70 różnych gmin produkujących najprzeróżniejsze wina, ze słynnymi Saint-Amour, Moulin-à-Vent czy Côte de Brouilly na czele.