
HERBATA Z MIĘTY- zawiera substancje ułatwiające skurcze jelit. Herbatki z mięty i mięty pieprzowej, produkowane ze świeżych liści, ułatwiają trawienie, dlatego warto je pic po szczególnie obfitych posiłkach. Ponadto łagodzą objawy mdłości. KARDAMON – zapobiega problemom żołądkowym, takim jak niestrawność, wzdęcia, skurcze żołądka oraz łagodzi odbijanie się i bekanie. Kardamon ma delikatny, korzenny smak i ze względu na to jest dodawany do słodkich potraw, jak budynie ryżowe, ciasta i biszkopty. Jednak najlepszym sposobem na wykorzystanie jego dobroczynnych właściwości jest picie wywaru z kardamonu po posiłkach. MIÓD MANUKA- wytwarzany z nektaru z drzewa manuka z Nowej Zelandii. Ma on właściwości antybakteryjne. Jedna jego łyżeczka po każdym posiłku, a także jedna przed snem – pomagają na wrzody żołądka i zabijają szkodliwe bakterie. KOPER WŁOSKI- również ułatwia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Herbatka z kopru pomaga przy odbijaniu się i przy mdłościach. W Indiach żuje się prażone ziarna kopru po posiłkach aby uniknąć nieświeżego oddechu. IMBIR- pomaga poradzić sobie z mdłościami, także z ciążowymi oraz w chorobie lokomocyjnej. Można żuć kandyzowany imbir, pić piwo imbirowe lub herbatkę imbirową.