Te kwaśne, soczyste i niskokaloryczne owoce orzeźwiające nasz organizm i zbawiennie wpływają na nasze zdrowie.
Wiśnie posiadają duże ilości kwasów owocowych pektyn, żelaza, wapnia, manganu, potasu oraz jodu. Zawierają również witaminy z grupy B i C.
Niedawno nawet dowiedzieliśmy się, że w owocach wiśni znajdują się substancje, które zapobiegają nowotworom. W medycynie ludowej odkryto cenne właściwości z suszonych kwiatów wiśni robiąc napary, które działają napotnie i pomagają w leczeniu przeziębień. Nawet wywar ugotowany z ogonków wiśni usuwa obrzęki, a odwar z kory i drewna wiśniowego, dodany do kąpieli, uśmierza bóle reumatyczne.
Spożycie niewielkiej ilości owoców daje nam na długo uczucie sytości. To drzewo owocowe bardzo często rośnie w naszych ogrodach i sadach, choć zdarza się go spotkać również jako drzewo ozdobne w parkach. Z wiśni możemy robić wspaniałe soki, kompoty, konfitury, dżemy. Pyszne są również nalewki, likiery oraz wina. Jeżeli zrobimy przetwory z wiśni to oprócz tego, że są pyszne, to co ciekawe nie tracą swoich właściwości. Ciasta z bitą śmietaną i tymi soczystymi, bordowymi owocami zachwycą smakiem każdego.
Te pełne aromatu owoce rozgrzeją zimowe wieczory i odgonią od nas przeziębienie.
Tak więc możemy jeść dużo wiśni i rozkoszować się ich smakiem.
Jeśli chcecie skorzystać z ciekawych przepisów, to kliknijcie na link. >>>