Szparagi- wykwintne i proste

porady na temat szparagów w kuchni

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Szparagi- wykwintne i proste
Szparagi kojarzymy zwykle z wikwintną potrawą. Warzywo jest łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne dania doskonale pasują jako codziennna przekąska. Do Polski szparagi dotarły w XVIII wieku. Jednak uprawę na wiekszą skalę rozpoczęto nad Wisłą dopiero w XIX wieku. Szparagi są też niezwykle zdrowe. Zawierają min. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminyB1, B2, B6, C. Kwasy: nikotynowy, foliowy, szczawiowy. Warzywa te są niskokaloryczne i lekko strawne. Cenione jako środek kojący nerwy i przeciwreumatyczny. Mają też działanie przeczyszczające i moczopędne. Problemem może być jednak przyżądzanie szparagów. Szparagów zielonych charakteryzujących się bardzo intensywnym smakiem nie trzeba obierać. Kupując je należy wybierać grube o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących gładkich pędach. Niektórzy nie obierają ich przed gotowaniem tylko dokładnie myją. Po umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego, ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łepki lekko wystaja nad powierzchnie wody. Możemy dodać trochę masła do gotowania. Najprościej możemy podać szparagi polane masłem rozpuszczonym lub posypane zrumienioną tartą bułką.