Nazywana jest też kwasem askorbinowym. Jest łatworozpuszczalna w wodzie dlatego wiele jej tracimy podczas zwykłych czynności kuchennych. Jest także wrażliwa na temperaturę i łatwo sie utlenia. Witamina C wpływa na tworzenie kolagenu, ułatwia wchłanianie żelaza, przyspiesza gojenie ran, oparzeń i krwawiących dziąseł, wspomaga leczenie zakażeń układu moczowego. Wzmacnia system odpornościowy (najnowsze badania pokazują że przyjmowanie bardzo wysokich jej dawek nie wpływa na wzmocnienie tego efektu). Jest silnym przeciwutleniaczem przez co pośrednio zapobiega nowotworom. Jaj niedobór wywołuja chorobę znaną jako szkorbut. W pożywieniu najwięcej znajdziemy jej w: -owocach cytrusowych -jagodach -warzywach zielonych i lisciastych -pomidorach -papryce -kalafiorze -ziemniakach (niestety dużo jej tracimy podczas ich gotowania) -kiszonej kapuście. Nie powinno sie przyjmowac zbyt dużych dawek tej witaminy ponieważ może to sprzyjać tworzeniu kamieni nerkowych. Może ona także zmieniać wyniki badań labolatoryjnych więc jeśli ktoś przyjmuje preparaty z tą witaminą powinien je na ten czas odstawić i poinformowac o tym lekarza.