Jakie właściwości mają białe i zielone szparagi?

  • 2

W Gotujmy.pl trwa szparagowy tydzień. Świętujcie razem z nami i już dziś przygotujcie coś ze szparagami w roli głównej. A przy okazji poszukiwań przepisu idealnego, dowiedzcie się jakie właściwości mają te długie cuda i w czym mogą nam pomóc.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jakie właściwości mają białe i zielone szparagi?
fot. Fotolia
Właściwości szparagów

Nie bez powodu zielone szparagi bardzo często pojawiają się w dietetycznych jadłospisach. Są niskokaloryczne, zachwycają smakiem i dodatkowo są lekkostrawne. Czego chcieć więcej? Mamy dobrą wiadomość! To nie jednyma zaleta szparagów. Dodatkowo udowodniono, że systematyczne jedzenie szparagów wpływa na nasz układ nerwowy. Na wszelkie stresy po ciężkim dniu w pracy nic nie zrobi nam lepiej niż pyszna kolacja z porcją białych szparagów upieczonych na maśle. Uczta dla podniebienia.

Jeżeli borykamy się z problemami reumatycznymi to również powinniśmy włączyć białe lub zielone szparagi do codziennego menu. Składniki i witaminy które zawierają mają pozytywny wpływ na walkę z niektórymi bólami natury reumatycznej.

Aby przekonać Was ostatecznie, że warto mieć szparagi w swoim koszyku z zakupami szybko wyliczymy witaminy, które zawierają. A jest to cała bateria witamin z grupy B, bardzo cenna dla naszego organizmu witamina C oraz A. To bogate źródło kwasu foliowego i błonnika. Szparagi zawierają także wapń.

 s s

Co dziś przygotujesz ze szparagami?

Szparagi dają bardzo dużo kulinarnych możliwości. Można je zajadać jako samodzielną przekąskę, wykorzystać w przygotowaniu wykwintnej zupy krem albo dołożyć do risotto lub sałatki. Wszystko zależy od naszej wyobraźni oraz gastronomicznego doświadczenia. Pieczone, gotowane, nawet na surowo zachwycają smakiem i tajemniczością. A przez to, że nie są często wykorzystywane w polskich przepisach mogą pozytywnie zaskoczyć wszystkich gości.

To jak dzisiaj będzie? Zapiekanka ze szparagami, tarta, a może szparagi zapiekane w folii? Nasz portal jest do Waszej dyspozycji, zapraszamy do wertowania przepisów.
 

 
Poznaj zalety szparagów >>>