Gotując kasze i ryż w dużej ilości wody pozbawiamy je witamin z grupy B. Aby temu zapobiec wystarczy opanować technikę gotowania w małej ilości wody. Chodzi o to aby podczas gotowania produkt wchłonął całą wodę w której go umieścimy. W ten sposób zachowamy cenne witaminy.
Jeśli chodzi o ilość wody to jest to coś, co każdy musi samodzielnie ocenić, dlatego że różne ziarno wymaga różnej ilości wody (np. ryż brązowy trochę więcej niż biały).
Warto jednak zacząć od takich proporcji: na 1 szklankę produktu sypkiego wlewamy 1,5 - 2 szklanek wody. Technika ta jest naprawdę warta opanowania.
Jeśli chodzi o ilość wody to jest to coś, co każdy musi samodzielnie ocenić, dlatego że różne ziarno wymaga różnej ilości wody (np. ryż brązowy trochę więcej niż biały).
Warto jednak zacząć od takich proporcji: na 1 szklankę produktu sypkiego wlewamy 1,5 - 2 szklanek wody. Technika ta jest naprawdę warta opanowania.