Włoski eden smaków

Ci którzy sądzą, że kuchnia włoska to tylko pizza i pasta, są w błędzie…

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Włoski eden smaków
Każdy posiłek jest dla Włochów prawdziwą ucztą, rozkoszowaniem się tym wszystkim, co spłodziła słynąca z dobrodziejstw natury gleba Italii. To hołd złożony wobec owoców morza i ziemi, których Włosi mają do dyspozycji wyjątkowo dużo. „Kuchnia włoska” to tak naprawdę aż 23 zróżnicowane kuchnie. Każda część tego kraju posiada własne dary natury i upodobania kulinarne, co odzwierciedla się na talerzach ich mieszkańców. Podział ten ma podłoże historyczne i wiąże się z dawnym podziałem Włoch. Tożsamości kulinarne poszczególnych regionów Włoch rozwijały się w sposób naturalny, a łączyło się to z rodzajem klimatu, jaki występował w danej części kraju. I tak najistotniejszy stał się terytorialny podział na północ i południe. Włosi z północy spożywają makaron w kształcie wstążek, natomiast ci z południa preferują rurki. Odmienna jest także receptura przyrządzania włoskiej pasty. Makarony z północy robione są z jajek, tuż przed posiłkiem zazwyczaj alla Bolognese, do którego dodaje się klasyczny sos z pomidorami i chudą cielęciną, przyprawiony marchewką, selerem, szynką prosciutto (parmeńską), gałką muszkatołową oraz skórką cytrynową. Południowcy najczęściej korzystają z makaronów wyrabianych fabrycznie, które są suche i nie zawierają w swoim składzie jaj. Tradycyjnym sosem tej części Włoch jest tzw. napoletana, którego bazę stanowi mięso wieprzowe. W całym kraju można skosztować makaronów podawanych z przepyszną słoneczna oliwą z oliwek, sosem pomidorowym, lub orientalnie, z sosem sojowym.