Jelita wieprzowe są najmocniejsze. Najlepiej wybrać właśnie je, do pierwszego, samodzielnego przygotowania kiełbasy.
Ile jelit potrzeba do domowej kiełbasy i gdzie można je kupić?
Na każdy kilogram farszu najlepiej kupić około 2 metrów jelit naturalnych. Jelita możesz kupić przez internet, w masarni oraz dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.
Jak przygotować osłonki do kiełbasy?
Jelita naturalne sprzedawane są w pęczkach razem z niewielkim kółeczkiem, na którym zawiązane są wszystkie końcówki osłonek. Bardzo ważne jest odpowiednie postępowanie, wówczas jelita będą elastyczne i nie pękną podczas faszerowania.
Jeżeli po napełnianiu farszem zostały ci jelita, możesz je zakonserwować w wodzie z solą. Ten sposób pozwala na przechowywanie jelit gotowych do użycia przez około 12 miesięcy.
Ile jelit potrzeba do domowej kiełbasy i gdzie można je kupić?
Na każdy kilogram farszu najlepiej kupić około 2 metrów jelit naturalnych. Jelita możesz kupić przez internet, w masarni oraz dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.
Jak przygotować osłonki do kiełbasy?
Jelita naturalne sprzedawane są w pęczkach razem z niewielkim kółeczkiem, na którym zawiązane są wszystkie końcówki osłonek. Bardzo ważne jest odpowiednie postępowanie, wówczas jelita będą elastyczne i nie pękną podczas faszerowania.
- Delikatnie rozplącz jelita – nie odwiązując końcówek z kółka.
- Do dużego garnka wlej świeżą i bardzo zimną wodę – może być z kranu lub mineralna.
- Do wody włóż osłonki, upewnij się, że woda pokrywa je w całości, będą unosiły się na powierzchni.
- Pozostaw jelita w wodzie przez około 5 godzin. Po tym czasie jelita są gotowe do użycia.
- Zdejmij kółko, rozwiąż końcówki i rozwieś na brzegu garnka. Dzięki temu będziesz mieć końce pod ręką.
- Rozpocznij nadziewanie.
Jeżeli po napełnianiu farszem zostały ci jelita, możesz je zakonserwować w wodzie z solą. Ten sposób pozwala na przechowywanie jelit gotowych do użycia przez około 12 miesięcy.