Jak przygotować jelita do kiełbasy?

Przyrządzając kiełbasę domową, można wybrać osłonkę z jelit wieprzowych, baranich lub wołowych. Jelita do domowej kiełbasy powinny być dobrze oczyszczone.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować jelita do kiełbasy?
fot. Fotolia
Jelita wieprzowe są najmocniejsze. Najlepiej wybrać właśnie je, do pierwszego, samodzielnego przygotowania kiełbasy.

Ile jelit potrzeba do domowej kiełbasy i gdzie można je kupić?

Na każdy kilogram farszu najlepiej kupić około 2 metrów jelit naturalnych. Jelita możesz kupić przez internet, w masarni oraz dobrze zaopatrzonym sklepie mięsnym.

Jak przygotować osłonki do kiełbasy?

Jelita naturalne sprzedawane są w pęczkach razem z niewielkim kółeczkiem, na którym zawiązane są wszystkie końcówki osłonek. Bardzo ważne jest odpowiednie postępowanie, wówczas jelita będą elastyczne i nie pękną podczas faszerowania.
  • Delikatnie rozplącz jelita – nie odwiązując końcówek z kółka.
  • Do dużego garnka wlej świeżą i bardzo zimną wodę – może być z kranu lub mineralna.
  • Do wody włóż osłonki, upewnij się, że woda pokrywa je w całości, będą unosiły się na powierzchni.
  • Pozostaw jelita w wodzie przez około 5 godzin. Po tym czasie jelita są gotowe do użycia.
  • Zdejmij kółko, rozwiąż końcówki i rozwieś na brzegu garnka. Dzięki temu będziesz mieć końce pod ręką.
  • Rozpocznij nadziewanie.

Jeżeli po napełnianiu farszem zostały ci jelita, możesz je zakonserwować w wodzie z solą. Ten sposób pozwala na przechowywanie jelit gotowych do użycia przez około 12 miesięcy.