Powszechnie lubiane i łatwe do przyrządzenia naleśniki można przygotować na słono lub słodko. Warto zaskoczyć domowników, podając usmażone placki z wytrawnym nadzieniem.
Jak zawijać naleśniki z farszem w ruloniki
Otwarte z obu stron ruloniki to najczęściej spotykana forma podawania naleśników. Na rozłożonym na płasko placku układa się cienką warstwą, niewielką ilość farszu. Ściśle dociskając naleśnik z jednej strony, roluje się go obiema dłońmi w stronę przeciwległego brzegu w zgrabny rulon. Aby zapobiec wypadaniu nadzienia z jednej strony, wystarczy przed rozpoczęciem zwijania naleśnika podwinąć do wewnątrz jeden z posmarowanych nadzieniem brzegów.
Jak zawijać naleśniki w kopertę
Jeśli farsz do naleśnika rozprowadzi się w jego środkowej części, z pominięciem brzegów, można złożyć go w estetyczną kopertę. Każdą z 4 części placka składa się wówczas do wewnątrz i lekko dociska.
Jak zawijać naleśniki na krokiety
Idealnie zwinięty krokiet wygląda na przekroju jak muszla ślimaka. Oto, jak zwijać naleśniki w krokiety:
Jak zawijać naleśniki z farszem w ruloniki
Otwarte z obu stron ruloniki to najczęściej spotykana forma podawania naleśników. Na rozłożonym na płasko placku układa się cienką warstwą, niewielką ilość farszu. Ściśle dociskając naleśnik z jednej strony, roluje się go obiema dłońmi w stronę przeciwległego brzegu w zgrabny rulon. Aby zapobiec wypadaniu nadzienia z jednej strony, wystarczy przed rozpoczęciem zwijania naleśnika podwinąć do wewnątrz jeden z posmarowanych nadzieniem brzegów.
Jak zawijać naleśniki w kopertę
Jeśli farsz do naleśnika rozprowadzi się w jego środkowej części, z pominięciem brzegów, można złożyć go w estetyczną kopertę. Każdą z 4 części placka składa się wówczas do wewnątrz i lekko dociska.
Jak zawijać naleśniki na krokiety
Idealnie zwinięty krokiet wygląda na przekroju jak muszla ślimaka. Oto, jak zwijać naleśniki w krokiety:
- Farsz powinien być dobrze zmielony, bez większych kawałków warzyw lub sera.
- Rozprowadza się go równomiernie, niezbyt grubą warstwą, także przy brzegach.
- Około ¼ prawej i lewej części naleśnika składa się do wewnątrz i rozpoczyna rolowanie od siebie do końca placka.