Włoszczyzna - co warto o niej wiedzieć?

  • 2

Nie zastanawialiście się nigdy dlaczego pęczek składający się z marchwi, selera, pietruszki i pora nazywany jest włoszczyzną? Odpowiedz jest prosta - smakołyki te pochodzą z Włoch. Kto sprowadził ją do Polski? Przeczytajcie garść informacji na temat włoszczyzny!

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Włoszczyzna - co warto o niej wiedzieć?
fot. Fotolia
Co to jest włoszczyzna?

Włoszczyzną nazywamy zestaw pakowanych w pęczek warzyw, na który składa się korzeń marchwi, pietruszki, selera oraz por. W niektórych regionach naszego kraju, w zestawach kupowanej na bazarku włoszczyzny znajduje się również kawałek kapusty włoskiej i cebula.

Włoszczyzna a królowa Bona  

Królowa Bona była kobietą niezwykle inteligentną, ambitną i przedsiębiorczą, wiec po objęciu tronu postawiła sobie za cel umocnienie pozycji Jagiellonów zarówno na arenie polskiej, jak i międzynarodowej. Królowa zabrała się za reformowanie kraju poprzez stworzenie spisu ludności i dobytku. Usprawniła działanie miast, nakazała budowę nowych folwarków, a przede wszystkim poprawiła stan rolnictwa poprzez sprowadzenie do naszego kraju nowych gatunków warzyw i owoców.

 Marchewka Pietruszka Seler
Zdjęcia: Fotolia

Również tytułowa włoszczyzna została sprowadzona o Polski za sprawą małżonki króla Zygmunta Starego - królowej Bony , która pochodziła z możnego włoskiego rodu książąt Mediolanu - Sforzów. Któregoś razu, kiedy udała się ona w podroż do ojczystego kraju, zasmakowała duszonej marchewki, selera, pietruszki oraz pora i postanowiła zabrać je też do Polski.

Skład włoszczyzny

Marchew - to warzywo, które zajmowało zaszczytne miejsce w starożytności, ale cenione jest także w obecnych czasach, a to za sprawą wyjątkowego smaku oraz zawartych w jej składzie substancji korzystnie wpływających na zdrowie. W marchewce znajduje się poprawiająca stan skóry witamina A i K, ale również witamina C niezbędna do utrzymania odporności organizmu. Warto spożywać ją też ze względu na sporą dawkę potasu, fosforu, sodu, wapnia i magnezu.
 
Pietruszka - podobnie jak marchewka należy do warzyw korzeniowych. To niezwykle aromatyczne warzywo ma szerokie zastosowanie, szczególnie w medycynie naturalnej. Działa moczopędnie więc neutralizuje dolegliwości ze strony pęcherza i nerek. Pietruszka poprawia także zdolności myślenia, zapamiętywania i koncentracji!

Seler - to niepozorna, niezbyt ładna, porowata bulwa charakteryzująca się intensywnym zapachem. Mimo nieatrakcyjnego wyglądu posiada wiele właściwości odżywczych, leczniczych a nawet... duchowych, ponieważ w niektórych kulturach jest ona uważana za źródło szczęścia!

Por - to jarzyna ceniona szczególnie przez Holendrów, którzy przyrządzają z niej zarówno zupy, jak i drugie dania. Po ten składnik włoszczyzny należy sięgać jak najczęściej, ponieważ zawiera dobroczynny wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarkę, witaminę A, C, a także witaminy z grupy B i PP! 

Włoszczyzna w kuchni

Włoszczyzna to zestaw warzyw, które niezbędne okazują się szczególnie w przygotowaniu przyrządzania zup. Bez niej niedzielny rosół, zupa pomidorowa czy jarzynowa nie mają pożądanego smaku! Warzywa w takim składzie fantastycznie nadają się także na surówkę, sałakę, farsz do mięs, kruchych ciast czy zapiekanek i quiche!

Jeśli nie wiecie, jak wykorzystać zalegającą w lodówce włoszczyznę to koniecznie wypróbujcie przepis na wielkie muszle z włoszczyzną lub pulpeciki z włoszczyzną i kapustą, które fantastycznie zasmakują z dodatkiem sosu pomidorowego!

Włoszczyzna Włoszczyzna
Zdjęcia: Fotolia

Warzywa to najlepszy sposób na urozmaicenie diety o cenne witaminy i minerały. Jakie należą do Waszych ulubionych i czy zalicza się do nich również włoszczyzna? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone receptury!