Właściwości pora

  • 3

Dodaje smaku wielu zupom, zwłaszcza warzywnym. Jakie właściwości ma ta roślina i czy na pewno wszystko o niej wiadomo? W naszym artykule znajdziesz wiele ciekawostek na temat pora. Przeczytaj!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Właściwości pora
fot. Fotolia
To roślina dwuletnia, która pochodzi z Azji Mniejszej. Ojczyzną pora jest zatem Bliski Wschód. Ale uprawiali go też mieszkańcy Starożytnego Egiptu, Grecji oraz Rzymu. Przyjęło się, że to Włosi przyczynili się do tego, że por zyskał popularność w całej Europie. Początkowo uważano go za pokarm niższych warstw społeczeństwa tych, którzy byli biedni (był tani i ogólnodostępny). Z czasem jednak uległo to zmianie.

Dużą zasługę w tej kwestii przypisać można Francji, ponieważ to w kuchni tego kraju zaczął być uważany za przysmak. Dziś pora uprawia się niemal w całej Europie, a także w Ameryce Północnej. To coraz chętniej jadane warzywo. Czy jednak doceniamy wszystkie jego wspaniałe właściwości?

Ciekawostką jest na pewno to, że por stanowi symbol narodowy Walii. Widać, że w tym kraju szczególnie sobie go upodobali. Por jest rośliną uprawianą jak warzywo. Co ciekawsze, wymieniony jest w Biblii obok innych warzyw.

Uprawia się go bardzo łatwo, warzywo to nie ma zbyt dużych wymagań. Wystarczy mu niewielka temperatura (przy 3 stopniach kiełkuje). Trzeba jednak pamiętać, by regularnie go podlewać, ponieważ por nie lubi suszy. Należy też zadbać o to, jeśli mamy taką możliwość, aby rósł w słonecznym miejscu.

por
Zdjęcie: Fotolia

Por należy do rodziny czosnkowatych, jest warzywem cebulowym. Używa się go do zup, sałatek czy sosów. To roślina niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach tego warzywa znajdują się około 24 kalorie. Jeśli ktoś przebywa na diecie odchudzającej, może spokojnie jeść pora, na pewno nie przytyje.

Por zawiera wiele witamin, są nimi: A (w postaci karotenu), E, K, witaminy B1, B2, PP oraz kwas foliowy. Oczywiście, jak przystało na zdrowe warzywo, por zawiera także sole mineralne, którymi są: miedź, magnez, mangan, żelazo, wapń czy fosfor.

Por ma dwubarwną łodygę: zieloną i białą. Różnią się one w smaku. Biała część, którą się częściej stosuje, jest łagodniejsza w smaku, natomiast zielona ostrzejsza. Obie zawierają wiele składników odżywczych.

Por odtruwa nasz organizm i w tym wypadku ma działanie podobne do cebuli. Jeżeli zatrujemy się poważnie jakimś starym jedzeniem czy spalinami, por wesprze nasz organizm i pomoże mu usunąć toksyczne związki. Pora zaleca się jeść również osobom, które cierpią z powodu zaparć lub niestrawności.

por
Zdjęcie: Fotolia

Por to warzywo lekkostrawne, ale ze względu na swój drażliwy smak, lepiej nie podawać go dzieciom do lat czterech a także osobom, które mają wzdęcia.

Roślina ta łagodzi kaszel, często zatem syrop z pora padwany jest chorym przy różnych infekcjach oraz przeziębieniach. Kolejną ważną właściwością pora jest to, że pomaga on ustabilizować poziom cukru we krwi. Ze względu na swój kształt zalicza się go do afrodyzjaków.

Por to warzywo, które bardzo często wykorzystujemy w różnego rodzaju surówkach bądź sałatkach warzywnych - dodaje on smaku potrawie. Można go także dodawać do sosów (po ugotowaniu traci swój drażniący smak i staje się zdecydowanie łagodniejszy). Pora dodajemy także do zup - nadaje im niezwykłego aromatu. Można przeznaczyć go także na tak zwany susz.

Por jak widać, ma wiele właściwości, o których wielu zapewne nie ma pojęcia. To naprawdę smaczne i wartościowe warzywo, które warto jeść często, szczególnie teraz, kiedy mamy sezon letni. Kto ma możliwość, powinien zasadzić pora w przydomowym ogródku.

Jesteście ciekaw, co pysznego można przyrządzić z pora? Oto nasze przepisy!

Gosia p. przygotowała roladki drobiowe z serem i porem. Wspaniały pomysł na rodzinny obiad - roladki są naprawdę smaczne, szczególnie podane z ziemniaczkami. Klopsiki mielone z porem to także jej pomysł. To propozycja na pyszne danie obiadowe, jest więc w czym wybierać.

Sałatkę ryżową z makrelą i porem poleca iwa643. Wspaniała, zdrowa i pożywna przekąska w ciągu dnia.

Krem z młodych porów

Jajka faszerowane porem i grzybkami to pomysł cris. Wyglądają wyśmienicie, aż chce się je zjeść.

Alex_M przygotowała krem z młodych porów z rzodkiewką i jajkiem. Smaczna zupa, podana ze szczypiorkiem. Palce lizać, polecamy spróbować!

Sprawdź także 27 pomysłów na dania z porem >>>