Woda- źródło życia

  • 1

Używana przez każdego z nas codziennie. Nikt chyba nie wyobraża sobie kawy, czy herbaty bez wody. Używamy jej do większości czynności domowych. Wielokrotnie używamy jej za dużo, przez co niestety marnujemy wodę.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Woda- źródło życia
fot. Fotolia

Ale chciałabym się skupić na kuchennym zastosowaniu wody. Wodę, tak jak wspomniałam, używamy do kawy, czy herbaty. Woda, używana jest do produkcji napojów, soków, czy rożnych pysznych dań. Wiele osób kupuje wodę w butelkach do picia, która może być gazowana, niegazowana, lekko gazowana, a także smakowa.

Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że taką wodę smakową możemy sobie przyrządzić w domu sami, a do tego wybrać swoje ulubione, własne składniki, przez co woda będzie o wiele zdrowsza.

Możemy do tego użyć czystą wodę z butelki lub przefiltrowaną. W wielu domach używane są w tym celu dzbanki filtrujące lub specjalne krany, które mają "pod sobą" specjalne urządzenia filtrujące wodę. Taką wodę można bez żadnych przeciwwskazań używać. Woda taka jest pozbawiona chloru i wielu ciężkich metali. Warto też wiedzieć, że filtry te zawierają aktywny węgiel i żywicę jonowymienną, co za tym idzie, mamy pewność, że woda jest zdrowa, czysta i smaczna.

GARŚĆ PRZEPISÓW
Używając całej szklanki przegotowanej wody, możemy dodać do niej wiele cennych i zdrowych dodatków, które ubarwią naszą wodę.
- cytryna - jedną z najbardziej znanych i najczęściej używanych dodatków do wody jest plasterek cytryny. Pobudza ona jelita do działania, a także bardzo odświeża. Powinna być pita przed śniadaniem.
- pomarańcza i szałwia - przegotowana woda, z plasterkiem pomarańczy, szałwią i kostkami lodu będzie wspaniałym detoksem po zimie. Oczyści nasz organizm.
- stewia - dodaje słodyczy wodzie. Jednak stewia posiada mało kalorii i nie tuczy. Można dodać także imbir, dzięki czemu przyśpieszymy przemianę materii i spalanie tłuszczów.
- świeży ogórek - do naszej przefiltrowanej wody warto też dodać plasterki ogórka zielonego, a także listki melisy. Zyska ona wytrawny smak i pozwoli zrzucić kilka kilogramów po zimie.
- limonka i mięta - warto też dodać cukier trzcinowy, który jest zdrowszy od zwykłego. Limonka wzbogaci wodę o przeciwutleniacze, mięta odświeży. Cukier można też zastąpić łyżeczką miodu.

Podane opisy są tylko przykładowe, można dowolnie przebierać między składnikami i robić sobie pyszne owocowe wody smakowe. Polecam. Są zdrowe.


Ciekawi Cię jakie znaczenie ma woda w diecie dziecka