Woda i jej znaczenie dla organizmu

  • 1

Bez wody nie ma życia, to zdanie znają chyba wszyscy - jednak czy wiecie, jakie dokładnie funkcje pełni ona w organizmie? Skąd, oprócz picia w czystej postaci, możemy ją pozyskiwać?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Woda i jej znaczenie dla organizmu
fot. Fotolia

Woda jest substancją niezbędną do życia, ponieważ wszystkie przemiany biologiczne zachodzą wyłącznie w środowisku wodnym. Jest ona największym ilościowo składnikiem wszystkich żyjących organizmów.

U człowieka stanowi około 70 % masy ciała. W organizmie ulega natychmiastowemu przemieszczaniu i już po kilku minutach od jej spożycia zaczyna się jej wydalanie: z moczem, potem i wydychanym powietrzem. Człowiek bez wody może przeżyć zaledwie 3-5 dni.

Główna rola wody w organizmie polega na tym, że jest ona dobrym rozpuszczalnikiem ciał stałych, cieczy i gazów, które w postaci roztworów wodnych są rozprowadzane po całym organizmie. Woda wchodzi w skład wszystkich tkanek, warunkuje prawidłowe krążenie krwi, rozprowadza tlen, składniki odżywcze i hormony oraz ułatwia proces przemiany materii.

Jest regulatorem temperatury ciała i pobudza ruch jelit. Dostarcza również składników mineralnych i bierze udział we wchłanianiu strawionego pokarmu. Wodę nasz organizm czerpie przede wszystkim z pożywienia, z napojów oraz ze spalania w organizmie poszczególnych składników pokarmowych.

Ilość wody w produktach spożywczych jest zróżnicowana. W pokarmach organizm przyjmuje dziennie około 1l wody. Należy pić ją często w ciągu dnia ale trzeba uważać na to, by była całkowicie zdatna do picia.

W wodzie mogą grasować zanieczyszczenia takie jak muł, organizmy martwe, dlatego wodę należy pić filtrowaną lub przegotowaną. Woda do picia powinna być przeźroczysta, pozbawiona smaku i zapachu , bez zanieczyszczeń i drobnoustrojów.

Wodę powinno się pić szczególnie na czczo, w ciągu dnia powinno się wypijać co najmniej 2l wody.

W produktach spożywczych zawartość wody może przeciętnie wynosić:
w mleku 88 %
w owocach 75-93%
w jajach 74%
w mięsach 50-75 %
w chlebie około 45%
w serach białych 40%
w maśle 15 %

Pamiętajmy, że najzdrowsza jest woda mineralna niegazowana, napoje i soki zawierają ją z cukrami, więc aby dbać o linię należy pić tylko czystą wodę mineralną, ewentualnie z sokiem z limonki lub cytryny.