![Woda Żywiec Zdrój w szklanej butelce już dostępna! Woda Żywiec Zdrój w szklanej butelce już dostępna!](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/zywiec-zdroj-w-szklanej-butelce-540170.jpg)
Krystaliczna górska woda źródlana w 2 wariantach
Żywiec Zdrój wprowadził właśnie na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w pięknych, szklanych butelkach. To pierwszy produkt marki w szklanym opakowaniu. Produkt dostępny jest w 2 wariantach - niegazowanym i gazowanym, w butelkach o pojemnościach 0,3l i 0,7l.
Po wodę Żywiec Zdrój, od maja 2019 roku, mogą sięgać konsumenci w wybranych restauracjach i kawiarniach na terenie całej Polski. Jednym z elementów wprowadzenia produktu na rynek, była wyprawa znakomitych polskich szefów kuchni na Żywiecczyznę. Zainspirowani regionem, stworzyli menu, które już wkrótce wzbogaci kartę dań ich restauracji.
![Woda Żywiec Zdrój w szklanej butelce](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/zywiec-zdroj-w-szklanej-butelce-540172.jpg)
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
Wracamy do tradycyjnej kuchni i smaków dzieciństwa
Kuchnia molekularna, laboratoryjny sprzęt, skomplikowane techniki i urządzenia, które sprawiało, że finalne menu wprawiało gości w zakłopotanie, odchodzą w niepamięć. Wracamy do źródeł, na nowo odkrywany bogactwo regionów, tradycje, zapomniane odmiany roślin czy zbóż. Zagłębiamy się w lekturę starych receptur, słuchamy seniorów rodu, lokalnych rzemieślników i hodowców, którzy przez pokolenia dbają o doskonały produkt.
Szefowie kuchni skłaniają się ku pierwotnym technikom przetwarzania składników. Badają i smakują, komponując dania o śmiałym smaku, orzeźwiająco innowacyjne, łączące niedocenione dzikie rośliny, efekty połowów i polowań – wszystkiego co można zaliczyć do dawnych sposobów przygotowywania żywności. Korzystanie z zasobów naturalnych odbywa się w najbardziej możliwie zrównoważony sposób. To debiutujący w Polsce trend lokalności, powrotu do źródeł, sięgania do tradycji.
![Woda Żywiec Zdrój w szklanych butelkach](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/woda-zywiec-zdroj-w-szklanej-butelce-540173.jpg)
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
Owocna podróż na Żywiecczyznę
W czerwcu br. grupa znakomitych szefów kuchni udała się na południe Polski, by odkryć bogactwo tego malowniczego regionu Beskidu Żywieckiego – naturę, tradycje, lokalne rzemiosło i wreszcie wszystko to, co Żywiecczyzna ma do zaoferowania kulinarnie.
Szefowie spędzili na Żywiecczyźnie kilka dni, odwiedzając lokalnych producentów, hodowców i rzemieślników. Wszystkie zebrane inspiracje finalnie wkomponowali w autorskie dania, które zaserwowali w formie 7-daniowej kolacji degustacyjnej w Hotelu Warszawa w Warszawie, podczas oficjalnej premiery nowego produktu od Żywiec Zdrój.
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
W czym tkwi sekret gazowanej wody Żywiec Zdrój?
Wariant gazowany Żywiec Zdrój w szklanych butelkach został przygotowany we współpracy z hydrosommelierem, Tomaszem Koleckim, który współuczestniczył w wyborze odpowiedniego poziomu nagazowania oraz rozmiaru i rozproszenia bąbelków. Oba warianty, gazowy i niegazowany, wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu nowy produkt, stanowi idealne dopełnienie szerokiej gamy smaków i struktur potraw.
Woda niegazowana doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu, a mocne nagazowanie wariantu gazowanego Żywiec Zdrój w połączeniu z bąbelkami, o musującej strukturze perlage, oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku – komentuje hydrosommelier.
Krystaliczną górską wodę źródlaną Żywiec Zdrój w szklanych butelkach już można znaleźć w wybranych restauracjach i kawiarniach w całym kraju, a jesienią dostępna będzie również w regularnej sprzedaży.