Krystaliczna górska woda źródlana w 2 wariantach
Żywiec Zdrój wprowadził właśnie na rynek krystaliczną górską wodę źródlaną w pięknych, szklanych butelkach. To pierwszy produkt marki w szklanym opakowaniu. Produkt dostępny jest w 2 wariantach - niegazowanym i gazowanym, w butelkach o pojemnościach 0,3l i 0,7l.
Po wodę Żywiec Zdrój, od maja 2019 roku, mogą sięgać konsumenci w wybranych restauracjach i kawiarniach na terenie całej Polski. Jednym z elementów wprowadzenia produktu na rynek, była wyprawa znakomitych polskich szefów kuchni na Żywiecczyznę. Zainspirowani regionem, stworzyli menu, które już wkrótce wzbogaci kartę dań ich restauracji.
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
Wracamy do tradycyjnej kuchni i smaków dzieciństwa
Kuchnia molekularna, laboratoryjny sprzęt, skomplikowane techniki i urządzenia, które sprawiało, że finalne menu wprawiało gości w zakłopotanie, odchodzą w niepamięć. Wracamy do źródeł, na nowo odkrywany bogactwo regionów, tradycje, zapomniane odmiany roślin czy zbóż. Zagłębiamy się w lekturę starych receptur, słuchamy seniorów rodu, lokalnych rzemieślników i hodowców, którzy przez pokolenia dbają o doskonały produkt.
Szefowie kuchni skłaniają się ku pierwotnym technikom przetwarzania składników. Badają i smakują, komponując dania o śmiałym smaku, orzeźwiająco innowacyjne, łączące niedocenione dzikie rośliny, efekty połowów i polowań – wszystkiego co można zaliczyć do dawnych sposobów przygotowywania żywności. Korzystanie z zasobów naturalnych odbywa się w najbardziej możliwie zrównoważony sposób. To debiutujący w Polsce trend lokalności, powrotu do źródeł, sięgania do tradycji.
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
Owocna podróż na Żywiecczyznę
W czerwcu br. grupa znakomitych szefów kuchni udała się na południe Polski, by odkryć bogactwo tego malowniczego regionu Beskidu Żywieckiego – naturę, tradycje, lokalne rzemiosło i wreszcie wszystko to, co Żywiecczyzna ma do zaoferowania kulinarnie.
Szefowie spędzili na Żywiecczyźnie kilka dni, odwiedzając lokalnych producentów, hodowców i rzemieślników. Wszystkie zebrane inspiracje finalnie wkomponowali w autorskie dania, które zaserwowali w formie 7-daniowej kolacji degustacyjnej w Hotelu Warszawa w Warszawie, podczas oficjalnej premiery nowego produktu od Żywiec Zdrój.
fot. Materiały prasowe Żywiec Zdrój
W czym tkwi sekret gazowanej wody Żywiec Zdrój?
Wariant gazowany Żywiec Zdrój w szklanych butelkach został przygotowany we współpracy z hydrosommelierem, Tomaszem Koleckim, który współuczestniczył w wyborze odpowiedniego poziomu nagazowania oraz rozmiaru i rozproszenia bąbelków. Oba warianty, gazowy i niegazowany, wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu nowy produkt, stanowi idealne dopełnienie szerokiej gamy smaków i struktur potraw.
Woda niegazowana doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu, a mocne nagazowanie wariantu gazowanego Żywiec Zdrój w połączeniu z bąbelkami, o musującej strukturze perlage, oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku – komentuje hydrosommelier.
Krystaliczną górską wodę źródlaną Żywiec Zdrój w szklanych butelkach już można znaleźć w wybranych restauracjach i kawiarniach w całym kraju, a jesienią dostępna będzie również w regularnej sprzedaży.