Z czego tak naprawdę składa się ajran?
Ten jogurtowy napój posiada wyjątkowo krótki skład: do jego przygotowania wystarczą dobry jogurt naturalny, woda i sól. Tym, co wpływa na jego smak jest m.in. proporcja płynów. Można go przygotować z przewagą jogurtu, w stosunku 1:1 lub z przewagą wody. Co ciekawe, w Albanii ajran przyrządza się bez soli.
Turecki ajran (ayran) jest za to dosyć słony, dlatego nie może zabraknąć w nim soli. Do przygotowania ajranu wybierz jogurt bałkański lub grecki.
Ajran można też kupić w niektórych sklepach. Można spotkać też inne wersje tego tureckiego napoju, wzbogacone o dodatek pieprzu czy mięty, czasem pojawia się także czosnek lub cytryna.
Robimy ajran krok po kroku
- Do wysokiego naczynia (może to być kielich blendera) wlej 2 porcje jogurtu i 1 porcję wody oraz sól.
- Miksuj na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Jeśli używasz zimnej wody podawaj ajran od razu, jeśli nie - schłódź przed podaniem.
Inne nazwy ajranu
Jeśli wybierasz się na urlop na Bałkany, zapewne zechcesz spróbować tego lokalnego przysmaku. Ajran z dodatkiem mięty doskonale gasi pragnienie, podobnie jak... gorąca turecka herbata pita w trzydziestostopniowym upale.Ajran znajdziesz zarówno sklepach jak i lokalnych restauracjach. Szukaj go pod nazwami:
- ayran (Turcja)
- ariani (Grecja, Macedonia)
- tan (Gruzja).