Ajran czyli napój, który doskonale gasi pragnienie w upały!

Ajran to napój składający się z 3 składników: jogurtu, wody i soli. Ten turecki sposób na ochłodę robi się wyjątkowo łatwo. Czy rzeczywiście chłodzi w upały? Przekonaj się!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ajran czyli napój, który doskonale gasi pragnienie w upały!
fot. Adobe stock

Z czego tak naprawdę składa się ajran?


Ten jogurtowy napój posiada wyjątkowo krótki skład: do jego przygotowania wystarczą dobry jogurt naturalny, woda i sól. Tym, co wpływa na jego smak jest m.in. proporcja płynów. Można go przygotować z przewagą jogurtu, w stosunku 1:1 lub z przewagą wody. Co ciekawe, w Albanii ajran przyrządza się bez soli.

Turecki ajran (ayran) jest za to dosyć słony, dlatego nie może zabraknąć w nim soli. Do przygotowania ajranu wybierz jogurt bałkański lub grecki.

Ajran można też kupić w niektórych sklepach. Można spotkać też inne wersje tego tureckiego napoju, wzbogacone o dodatek pieprzu czy mięty, czasem pojawia się także czosnek lub cytryna.

Robimy ajran krok po kroku

  1. Do wysokiego naczynia (może to być kielich blendera) wlej 2 porcje jogurtu i 1 porcję wody oraz sól.
  2. Miksuj na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Jeśli używasz zimnej wody podawaj ajran od razu, jeśli nie - schłódź przed podaniem.

Inne nazwy ajranu

Jeśli wybierasz się na urlop na Bałkany, zapewne zechcesz spróbować tego lokalnego przysmaku. Ajran z dodatkiem mięty doskonale gasi pragnienie, podobnie jak... gorąca turecka herbata pita w trzydziestostopniowym upale.

Ajran znajdziesz zarówno sklepach jak i lokalnych restauracjach. Szukaj go pod nazwami:
  • ayran (Turcja)
  • ariani (Grecja, Macedonia)
  • tan (Gruzja).
Doskonałym napojem na ochłodę w upalny dzień będzie także lemoniada. Wypróbuj nasze przepisy na lemoniadę.