Czekolada - dar boga
Tematem tegorocznej edycji festiwalu jest „Kakao, dar boga Quetzalcoatla”. Quetzalcoatl to najważniejszy bóg w mitologii Azteckiej, według legendy to właśnie w darze od niego ludzie dostali ziarna kakaowca. Majowie i Aztekowie używali kakao na długo zanim w Ameryce Południowej pojawili się Europejczycy, między innymi Cortez, który ziarna kakaowca zaczął wysyłać do Europy w 1519.
Rzeżby, których żal jeść
Uczestnicy konkursu na mistrza czekolady będą musieli wykonać tort, dwie pralinki, deser oraz rzeźbę, inspirowaną mitami właśnie o południowoamerykańskich bóstwach. Niektóre konkursowe dzieła prezentujemy w galerii obok. Rzeźba musi być wykonana w całości z czekolady!
Jury złożone z 21 szefów kuchni i znawców rzemiosła, wśród których zasiądzie też Karol Okrasa, oceniać będzie zarówno kreatywność i innowacyjność wykonanych pyszności jak i najważniejsze kryterium – smak dzieła.
Do wygrania oprócz wielkiego prestiżu i tytułu Mistrza Czekolady jest także 75 tysięcy euro do podziału między wygranych.
W konkursie weźmie też Polak, Mariusz Buritta, który w lutym wygrał eliminacje i na konkursie reprezentował będzie Europę Wschodnią.
Na stronie konkursu możemy głosować na Mariusza i innych mistrzów, głosowanie internautów pozwoli wyłonić zwycięzcę nagrody publiczności.
Tematem tegorocznej edycji festiwalu jest „Kakao, dar boga Quetzalcoatla”. Quetzalcoatl to najważniejszy bóg w mitologii Azteckiej, według legendy to właśnie w darze od niego ludzie dostali ziarna kakaowca. Majowie i Aztekowie używali kakao na długo zanim w Ameryce Południowej pojawili się Europejczycy, między innymi Cortez, który ziarna kakaowca zaczął wysyłać do Europy w 1519.
Rzeżby, których żal jeść
Uczestnicy konkursu na mistrza czekolady będą musieli wykonać tort, dwie pralinki, deser oraz rzeźbę, inspirowaną mitami właśnie o południowoamerykańskich bóstwach. Niektóre konkursowe dzieła prezentujemy w galerii obok. Rzeźba musi być wykonana w całości z czekolady!
Jury złożone z 21 szefów kuchni i znawców rzemiosła, wśród których zasiądzie też Karol Okrasa, oceniać będzie zarówno kreatywność i innowacyjność wykonanych pyszności jak i najważniejsze kryterium – smak dzieła.
Do wygrania oprócz wielkiego prestiżu i tytułu Mistrza Czekolady jest także 75 tysięcy euro do podziału między wygranych.
W konkursie weźmie też Polak, Mariusz Buritta, który w lutym wygrał eliminacje i na konkursie reprezentował będzie Europę Wschodnią.
Na stronie konkursu możemy głosować na Mariusza i innych mistrzów, głosowanie internautów pozwoli wyłonić zwycięzcę nagrody publiczności.