World Chocolate Masters w Paryżu

Między 19 a 20 października w Paryżu o niezwykle prestiżowy tytuł World Chocolate Master 2011 zawalczą artyści czekolady z całego świata.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
World Chocolate Masters w Paryżu
Czekolada - dar boga


Tematem tegorocznej edycji festiwalu jest „Kakao, dar boga Quetzalcoatla”. Quetzalcoatl to najważniejszy bóg w mitologii Azteckiej, według legendy to właśnie w darze od niego ludzie dostali ziarna kakaowca. Majowie i Aztekowie używali kakao na długo zanim w Ameryce Południowej pojawili się Europejczycy, między innymi Cortez, który ziarna kakaowca zaczął wysyłać do Europy w 1519.


Rzeżby, których żal jeść


Uczestnicy konkursu na mistrza czekolady będą musieli wykonać tort, dwie pralinki, deser oraz rzeźbę, inspirowaną mitami właśnie o południowoamerykańskich bóstwach. Niektóre konkursowe dzieła prezentujemy w galerii obok. Rzeźba musi być wykonana w całości z czekolady!

Jury złożone z 21 szefów kuchni i znawców rzemiosła, wśród których zasiądzie też Karol Okrasa, oceniać będzie zarówno kreatywność i innowacyjność wykonanych pyszności jak i najważniejsze kryterium – smak dzieła.

Do wygrania oprócz wielkiego prestiżu i tytułu Mistrza Czekolady jest także 75 tysięcy euro do podziału między wygranych.
W konkursie weźmie też Polak, Mariusz Buritta, który w lutym wygrał eliminacje i na konkursie reprezentował będzie Europę Wschodnią.

Na stronie konkursu możemy głosować na Mariusza i innych mistrzów, głosowanie internautów pozwoli wyłonić zwycięzcę nagrody publiczności.