Szparagi dostępne są w sprzedaży tylko przez bardzo krótki okres i często kosztują niemało. warto więc wykorzystać zakupione warzywo w pełni. Gdy tylko zaczyna się sezon szparagowy to pyszne warzywo gości na naszym stole kilka razy w tygodniu w związku z z czym powstaje sporo obierków których żal wyrzucić.
Obierki i końcówki od szparagów gromadzę w szczelnym pojemniczku w lodówce. Gdy nazbieram obierki z kilku pęczków szparagów, gotuje je przez około 30 minut w wodzie która pozostała z gotowania tych warzyw. Przecedzam i w zależności od tego czy chce je wykorzystać na bieżąco czy później, przechowuje w lodówce lub mrożę w pojemnikach do zamrażania.
Tak wywar jest świetną baza do gotowania zupy szparagowej, sosu czy tez bazą zupy warzywnej.
Obierki i końcówki od szparagów gromadzę w szczelnym pojemniczku w lodówce. Gdy nazbieram obierki z kilku pęczków szparagów, gotuje je przez około 30 minut w wodzie która pozostała z gotowania tych warzyw. Przecedzam i w zależności od tego czy chce je wykorzystać na bieżąco czy później, przechowuje w lodówce lub mrożę w pojemnikach do zamrażania.
Tak wywar jest świetną baza do gotowania zupy szparagowej, sosu czy tez bazą zupy warzywnej.