Z jakim daniem Polacy jadą na olimpiadę?

Reprezentacja Polski juniorów na Kulinarnych Igrzyskach Olimpijskich w Erfurcie 2012 zaprezentowała swoje danie konkursowe podczas Wine & Food Open Day

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Z jakim daniem Polacy jadą na olimpiadę?
Na Olimpiadę kulinarną w Erfurcie jadą już 5 października 2012. Skład reprezentacji juniorów to: Tobiasz Herman, Cezary Powała, Michał Budnik, Piotr Kuziela (kapitan), Bartłomiej Pawlikowski, Michał Szcześniak, Mateusz Kowalski i Michał Słowik.

Przystąpią do konkursu w 2 konkurencjach: tzw. Restauracja - zadaniem jest przygotowanie 90 porcji przystawek i 90 porcji dania głównego z ryby. Mają 5 godzin na przyrządzenie i 1,5 godziny na podanie.

Zdecydowali się na podanie jako danie główne kaszy pęczak, przygotowywanej tak, jak risotto - w wywarze z ryby i z dodatkiem pomidorów, podane z selerem, cukinią i fasolką. Do tego Roladki z sandacza z musem z łososia. W środku owinięty szpinakiem łososiowy kabanos. Całość otulona boczkiem i gotowana w temperaturze 55 stopni, a następnie smażona na grillu. W sosie na bazie wina białego, octu i masła pływają suszone śliwki.

Druga konkurencja, w której wezmą udział to tzw. Zimny Stół - w formie prezentacyjnej (zażelowanej). Przygotują przystawki i dania główne do zaprezentowania w ladzie chłodniczej. Jurorzy będą oceniali formę i perfekcyjną powtarzalność serwowanych dań.