Z danych firmy Euromonitor International opublikowanych przez "Rzeczpospolita" wynika, że mamy najtańszy drób, nabiał i herbatę. Tańsze niż w innych krajach są także cukier, pomidory, mleko, mięso drobiowe, mąka i masło. Tylko w przypadku kawy i wina nie mamy najniższych cen, ale i tak nie płacimy przesadnie dużo. Za kilogram jabłek w Polsce zapłacimy o 340% mniej niż Włosi i Francuzi. Za to za herbatę płacimy już o 14% mniej niż w Wielkiej Brytanii i aż o 585% mniej niż w Niemczech. (za: www.telegraf24.pl)
Zdecydowana większość żywności na naszym rynku, to produkcja krajowa, a tu panuje bardzo duża konkurencja. Owoce i warzywa są tanie, bo tanie są koszty produkcji. Dlatego też tani mamy nabiał, choć tutaj na ceny wpływa również nadprodukcja.
Niestety wciąż zarobki są raczej niskie - więc mimo o wiele niższych cen produktów, wciąż są one dla nas za drogie. Za średnie wynagrodzenie możemy kupić znacznie mniejszą ilość różnych produktów żywnościowych niż na zachodzie Europy - kupując mleko możemy sobie pozwolić na 5 razy mniej butelek od Francuzów, o połowę mniej chleba w porównaniu z Brytyjczykami oraz prawie dwa razy mniej jabłek niż Niemcy.