Kupując patelnię warto zwrócić uwagę na:
- Pokrywkę – powinna być ona dobrze dopasowana do kształtu naczynia – inaczej tłuszcz będzie pryskał i nietrudno o poparzenie. Ważne jest, by posiadała odpowiedni otwór, który będzie odprowadzał parę
- Rączkę – czy nie jest śliska lub metalowa. Metalowa rączka będzie się szybko nagrzewać – to trzeba mieć na uwadze. W ferworze gotowania, smażenia i pieczenia możemy nie mieć czasu na wytarcie rąk – lepiej kiedy mokrą ręką chwycimy powierzchnie lekko chropowatą, niż śliską. Nie będzie bezpieczne wypuszczenie patelni z rąk
- Czy można być w zmywarce – to oczywiście informacja dla tych, którzy posiadają zmywarki. Wygodnie będzie, jeśli będziemy mieli możliwość włożenia brudnego naczynia do zmywarki
- Wskaźnik temperatury – umieszczony jest zwykle na dnie lub na pokrywce. Taki pomocnik znacznie ułatwia przygotowanie potraw na patelni.