Zalety gotowania na parze!

Wydaje ci się, że gotowanie na parze sprawia, że potrawy tracą smak? Być może robisz to źle! Dowiedz się, jakie są zalety gotowania na parze!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zalety gotowania na parze!
fot. Adobe
Gotowanie produktów na parze to ogrzewanie do temperatury 100 stopni, kiedy to nasz produkt znajduje się nad płynem. Podczas gotowania woda zamieniając się w parę dociera do niego i ogrzewa go.

Oto zalety gotowania na parze:
  • witaminy nie wygotowują się razem z wodą (ani też nie wyparowują), ponieważ sam proces trwa krócej
  • do gotowania na parze nie potrzeba ani odrobiny tłuszczu, a więc jest dietetycznym sposobem obróbki termicznej
  • produkt nie nasiąka wodą
  • produkty nie przemieszczają się w naczyniu, a więc ich pierwotny kształt zostaje zachowany
  • gotowanie na parze jest krótsze niż tradycyjne.