1. Flaki zamojskie
Wszyscy znamy flaki po warszawsku, podawane z pulpetami. Ze sklepowych półek znamy jednak rownież inne - flaczki zamojskie. Z całą pewnością mogę potwierdzić, że są wyjątkowo smaczne. A najlepiej smakują oczywiście na Zamojszczyźnie, choć i te słoikowe są godne polecenia.
2. Pieróg biłgorajski
To placek niezwykle smaczny, wyglądem przypomina pasztet - na pierwszy rzut oka każdy przyjezdny myli więc pieróg z pasztetem. Pieczony z kaszą gryczaną i ziemniakami nie ma sobie równych. Moim zdaniem moze konkurować jedynie z kiszką ziemniaczaną z Podlasia... ale jako Zamojszczanka będę upierać się przy pierogu...
3. Ser zamojski
Z mleka krowiego, podpuszczkowy. Występuje w wersji pełnotłustej oraz wędzonej. Jego receptura powstała w Zamościu, jest jednak już na tyle znany, że kupimy go w całej Polsce.
4. Miód
Miód przede wszystkim - Ministerstwo Rolnictwa zakwalifikowało nawet tamtejsze miody jako smakołyk lokalny. Znane są szczególnie fasolowy, gryczany, rzepakowy z Roztocza oraz malinowy. Słynny jest tu także Nektar Świętego Eugeniusza czyli miód ziołowy z mniszka pospolitego. Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazły się także doskonałe miody pitne.
5. Piwo
Największe w Polsce święto piwa odbywa się na Zamojszczyźnie - w Krasnymstawie. Dlatego też na Zamojszczyźnie nie mogło zabraknąć browaru - Zwierzyniec, dzierżawiony przez Browary Lubelskie Perła tymczasowo produkcję wstrzymał.
6. Cebularz jak oscypek
Górale mogą być dumni z oscypka, mieszkańcy Zamojszczyzny - z cebularza. Pierwsze cebularze wypiekane były na lubelskiej starówce przez tamtejszych Żydów już w XIX wieku. Jeszcze przed wojną na zamojscy i kazimierscy Żydzi znali recepturę tego wypieku. zajadamy się nimi po dziś dzień.
Wszyscy znamy flaki po warszawsku, podawane z pulpetami. Ze sklepowych półek znamy jednak rownież inne - flaczki zamojskie. Z całą pewnością mogę potwierdzić, że są wyjątkowo smaczne. A najlepiej smakują oczywiście na Zamojszczyźnie, choć i te słoikowe są godne polecenia.
2. Pieróg biłgorajski
To placek niezwykle smaczny, wyglądem przypomina pasztet - na pierwszy rzut oka każdy przyjezdny myli więc pieróg z pasztetem. Pieczony z kaszą gryczaną i ziemniakami nie ma sobie równych. Moim zdaniem moze konkurować jedynie z kiszką ziemniaczaną z Podlasia... ale jako Zamojszczanka będę upierać się przy pierogu...
3. Ser zamojski
Z mleka krowiego, podpuszczkowy. Występuje w wersji pełnotłustej oraz wędzonej. Jego receptura powstała w Zamościu, jest jednak już na tyle znany, że kupimy go w całej Polsce.
4. Miód
Miód przede wszystkim - Ministerstwo Rolnictwa zakwalifikowało nawet tamtejsze miody jako smakołyk lokalny. Znane są szczególnie fasolowy, gryczany, rzepakowy z Roztocza oraz malinowy. Słynny jest tu także Nektar Świętego Eugeniusza czyli miód ziołowy z mniszka pospolitego. Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazły się także doskonałe miody pitne.
5. Piwo
Największe w Polsce święto piwa odbywa się na Zamojszczyźnie - w Krasnymstawie. Dlatego też na Zamojszczyźnie nie mogło zabraknąć browaru - Zwierzyniec, dzierżawiony przez Browary Lubelskie Perła tymczasowo produkcję wstrzymał.
6. Cebularz jak oscypek
Górale mogą być dumni z oscypka, mieszkańcy Zamojszczyzny - z cebularza. Pierwsze cebularze wypiekane były na lubelskiej starówce przez tamtejszych Żydów już w XIX wieku. Jeszcze przed wojną na zamojscy i kazimierscy Żydzi znali recepturę tego wypieku. zajadamy się nimi po dziś dzień.