Zachęcam do skorzystania z podpowiedzi: - naczynie żaroodporne przed napełnieniem składnikami warto natrzeć czosnkiem – dla wzmocnienia zapachu dania – i masłem – aby zapiekanka nie przywarła do naczynia. - naczynie do zapiekania warto wcześniej ogrzać. Ten zabieg zapobiega przywieraniu potraw do ścianek, łatwiej ją też z naczynia wyjąć. - jeśli przyrządzamy potrawę z warzyw, które wydzielają dużo soku (pomidory, cukinia, bakłażan), na dno formy warto wyłożyć kromki chleba tostowego, które pochłoną płyn. - zapiekanki nie można zbyt szczelnie przykrywać, bo nie będzie mogła parować i nie utworzy się na niej apetyczna skorupka. - zapiekankę można przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet dobę. Wszystkie składniki mieszamy zgodnie z przepisem, układamy w formie i odstawiamy do lodówki. W odpowiedniej chwili przygotowujemy sos, zalewamy nim potrawę i zapiekamy. - warzyw do zapiekania nie trzeba blanszować. Wystarczy lekko podsmażyć je na oleju i przyprawić. Dzięki temu danie nie będzie wodniste.