200 wirtuali za poradę - zasady

  • 10

Droga społeczności gotujmy! Na pewno wiecie o tym, że oprócz przepisów, które są solą portalu możecie dodawać w gotujmy również porady. Dziękujemy za te, które dodaliście do tej pory - większość jest naprawdę ciekawa i bardzo pomocna! Zobacz zasady dodawania porad. Przeczytaj, zanim dodasz swoją poradę do serwisu.

         
ocena: 4/5 głosów: 6
200 wirtuali za poradę - zasady

Przez długi czas nie było zasad dotyczących dodawania porad, które szczegółowo wyliczałby jakie porady można dodawać, a jakie nie mogą się ukazać na portalu. Przyszedł czas to zmienić - zapraszamy do przeczytania.

1. Tytuł

Przede wszystkim - gramatyka i interpunkcja. Unikamy tytułów jednowyrazowych, np. Smalec, Biszkopt. Tytuł powinien zapowiadać to co znajdzie się w treści porady!

2. Zajawka

Kluczowa zasada - zaczynajmy ją wielką literą i kończymy kropką. Zajawka nie jest powtórzeniem tytułu - niech zawiera informację o czym jest porada, może być rozwinięciem tytułu.

3. Temat

Gotujmy.pl to portal kulinarny, więc takie porady dodajemy. Oczywiście - kulinaria to szeroko pojęta dziedzina, jednak nie aż tak, aby wliczyć w nią porady typu wywabianie plam. Porada musi pochodzić z dziedziny kulinariów, może opowiadać o produkcie - jak go kupić, gdzie używać, o ciekawostkach, kuchniach świata itd.

Nie dodawajcie porad banalnych - sprawdźcie wcześniej w wyszukiwarce czy nie ma podobnej porady (typu „Jak nie płakać przy obieraniu cebuli”). Chyba, że Wasz pomysł jest bardzo oryginalny!

4. Treść

Przede wszystkim - długość. Chociaż wartość porady nie tkwi w jej długości - jednozdaniowy tekst to jednak trochę mało. Porada powinna składać się z minimum 1500 znaków!

Liczbę znaków można sprawdzić na różnych stronach w internecie albo edytorach tekstu. Sprawdzajcie czy Wasza porada ma dostateczną liczbę znaków, jeżeli nie - nie będzie zaakceptowana!

Staramy się też, aby porada była czytelna. Używamy polskich znaków, pamiętamy o interpunkcji. Porady bez polskich znaków będą kasowane! (w wyjątkowych przypadkach - braku polskich liter na klawiaturze piszcie na skrzynkę profilową Redakcja).

Zachęcamy do szerszego spojrzenia na temat. Przykładowo: poradę na temat ciasta na pierogi można przedstawić jako poradę dotyczącą pierogów ogólnie i opisać w kilku krokach np. jak przygotować idealne ciasto, co zrobić aby pierogi nie rozklejały się w czasie gotowania, jak je gotować itd.

Przykładowa porada:  Święta na błysk 10 porad >>>

Porady nie mogą być skopiowane! Muszą to być unikalne treści, które nie łamią niczyich praw autorskich! Porady będące kopiami będą kasowane, a ich właściciele - karani odjęciem 100 wirtuali!

5. Zdjęcia

Do porad dodajemy tylko własne zdjęcia - nie pobieramy z Internetu "czegokolwiek". Jeśli nie mamy odpowiedniego zdjęcia - po prostu zostawmy to miejsce puste (redakcja doda swoje).

6. Punktacja

Dodanie (zaakceptowanej przez redakcję) porady to +200 wirtuali.

Zasady te wchodzą w życie od 9 grudnia 2014 roku, porady dodane do tego dnia zostaną rozpatrzone na "starych" zasadach.

7. Czas akceptacji

Przy założeniu, że porada będzie spełniała powyższe wymagania czas jej akceptacji będzie wynosił najwyżej 14 dni.


Poradę możecie dodać tutaj >>>