Na przełomie kwietnia i maja na bazarkach pojawiają się pierwsze nowalijki. Pyszne, jędrne i różowe rzodkiewki są doskonałym dodatkiem np. do kanapki, możesz zrobić z nich twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, surówki, albo wyjadać prosto z pęczka.
Przygotowując rzodkiewki najczęściej obiektem zainteresowań kulinarnych staje się korzeń, a liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Liście rzodkiewki to bardzo zdrowa część warzywa, mają one ponad dwa razy więcej witaminy C od cytryny, są bogate w fosfor, żelazo i wapń.
Co można zrobić z liści rzodkiewki? Sprawdź nasze pomysły:
fot. Adobe Stock
Składniki:
Wykonanie:
fot. Adobe Stock
Wykonanie:
fot. Adobe Stock
Przygotowując rzodkiewki najczęściej obiektem zainteresowań kulinarnych staje się korzeń, a liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Liście rzodkiewki to bardzo zdrowa część warzywa, mają one ponad dwa razy więcej witaminy C od cytryny, są bogate w fosfor, żelazo i wapń.
Co można zrobić z liści rzodkiewki? Sprawdź nasze pomysły:
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki:- 1 pęczek rzodkiewki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pestek słonecznika lub orzechów nerkowca,
- ½ łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
- Liście rzodkiewki umyj i osusz. Pestki słonecznika lub orzechy upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją.
- W misie blendera umieść wszystkie składniki. Możesz do tego celu użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny.
- Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
- Przełóż pesto z liści rzodkiewki do czystego słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Ten trik zapobiegnie pleśnieniu, dzięki czemu przechowasz pesto dłużej w lodówce.
fot. Adobe Stock
Omlet z dodatkiem liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki wspaniale urozmaicą klasyczny omlet.Składniki:
- 5 liści rzodkiewki,
- 3 jajka,
- ¼ cebuli,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia.
- Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj rózgą lub widelcem, delikatnie napowietrzając masę jajeczną.
- Liście rzodkiewki umyj i osusz, a następnie pokrój w szerokie paski.
- Do cebuli dodaj liście rzodkiewki i wymieszaj na patelni. Kiedy liście delikatnie zmiękną, wlej masę jajeczną.
- Usmaż omlet jak zwykle i podaj z ulubionymi dodatkami.
fot. Adobe Stock
Koktajl z liśćmi rzodkiewki
Składniki:- ½ pęczku liści rzodkiewki,
- 1 jabłko,
- 1 banan,
- ½ pomarańczy,
- 1 szklanka wody.
Wykonanie:
- Liście umyj, jabłko pokrój na ćwiartki, a pomarańczę i banana obierz ze skórki.
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera, albo użyj blendera ręcznego.
- Wklej szklankę wody i zblenduj. Jeśli koktajl z liścmi rzodkiewki będzie za gęsty, dodaj więcej wody.
fot. Adobe Stock