Liście rzodkiewki – co można z nich zrobić?

Kupując pęczek rzodkiewki nie wyrzucaj jej liści, są one pysznym dodatkiem do wielu potraw. Z liści rzodkiewki zrobisz: pesto, omlet, koktajl i wiele innych smakowitych dań.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Liście rzodkiewki – co można z nich zrobić?
fot. Adobe Stock
Na przełomie kwietnia i maja na bazarkach pojawiają się pierwsze nowalijki. Pyszne, jędrne i różowe rzodkiewki są doskonałym dodatkiem np. do kanapki, możesz zrobić z nich twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, surówki, albo wyjadać prosto z pęczka.

Przygotowując rzodkiewki najczęściej obiektem zainteresowań kulinarnych staje się korzeń, a liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Liście rzodkiewki to bardzo zdrowa część warzywa, mają one ponad dwa razy więcej witaminy C od cytryny, są bogate w fosfor, żelazo i wapń.

Co można zrobić z liści rzodkiewki? Sprawdź nasze pomysły:

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:
  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek słonecznika lub orzechów nerkowca,
  • ½ łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Liście rzodkiewki umyj i osusz. Pestki słonecznika lub orzechy upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją.
  2. W misie blendera umieść wszystkie składniki. Możesz do tego celu użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny.
  3. Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
  4. Przełóż pesto z liści rzodkiewki do czystego słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Ten trik zapobiegnie pleśnieniu, dzięki czemu przechowasz pesto dłużej w lodówce.
Pesto z liści rzodkiewki
fot. Adobe Stock

Omlet z dodatkiem liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki wspaniale urozmaicą klasyczny omlet.

Składniki:
  • 5 liści rzodkiewki,
  • 3 jajka,
  • ¼ cebuli,
  • 1 łyżka masła,  
  • sól i pieprz.

Wykonanie:
  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle do zeszklenia.
  2. Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj rózgą lub widelcem, delikatnie napowietrzając masę jajeczną.
  3. Liście rzodkiewki umyj i osusz, a następnie pokrój w szerokie paski.
  4. Do cebuli dodaj liście rzodkiewki i wymieszaj na patelni. Kiedy liście delikatnie zmiękną, wlej masę jajeczną.
  5. Usmaż omlet jak zwykle i podaj z ulubionymi dodatkami.
Omlet z liśćmi rzodkiewki
fot. Adobe Stock

Koktajl z liśćmi rzodkiewki

Składniki:
  • ½ pęczku liści rzodkiewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • ½ pomarańczy,
  • 1 szklanka wody.

Wykonanie:
  1. Liście umyj, jabłko pokrój na ćwiartki, a pomarańczę i banana obierz ze skórki.
  2. Wszystkie składniki umieść w misie blendera, albo użyj blendera ręcznego.
  3. Wklej szklankę wody i zblenduj. Jeśli koktajl z liścmi rzodkiewki będzie za gęsty, dodaj więcej wody.
Koktajl z liści rzodkiewki
fot. Adobe Stock

Co jeszcze zrobić z liści rzodkiewki?

Liście rzodkiewki z powodzeniem możesz dodać do zup jarzynowych. Sezonowa botwinka będzie wyraźniejsza w smaku, jeśli dodasz do niej kilka liści rzodkiewki. Na drugie danie świetnie sprawdzi się makaronowa zapiekanka z liśćmi rzodkiewki, a na kolację lekkostrawna sałatka z liśćmi rzodkiewki z dodatkiem rukoli, czosnku niedźwiedziego i jogurtu.