Nasiona chia są bardzo przydatne w kuchni. Dzięki nim zrobisz całą masę pysznych deserów, ciast i wypieków. Wypróbuj ten lekki sernik jagodowy z chia, albo domowe lody orzechowe z chia, które świetnie sprawdzą się w upalne, letnie dni.
Chia nadają się nie tylko do robienia słodkości. Ten chleb pszenny z chia oraz naleśniki bezglutenowe z chia będą wspaniałą bazą do sycących dań i przekąsek. Chia to także doskonały zagęstnik, który z powodzeniem zastąpi jajko w naleśnikach, wypiekach, czy plackach.
Klasyką wśród deserów z wykorzystaniem tych drobnych nasionek jest pudding chia. Najczęściej jego bazą jest mleko, napój roślinny, sok lub woda. Po schłodzeniu w lodówce powstaje półpłynny deser.
Zobacz jak zrobić chia pudding.
Poniżej znajdziesz prosty przepis na kolejny wyśmienity i szybki do przygotowania deser z nasion chia, który przypomina ptasie mleczko. Do tradycyjnej słodkiej przekąski podobny jest w swej puszystej i delikatnej konsystencji, którą nadaje mu gęsty, tłusty jogurt kokosowy.
fot. Adobe Stock
To ważne, aby wegański deser z nasion chia zrobiony był na tłustym jogurcie kokosowym, dzięki niemu konsystencja pianki będzie bardzo zbliżona do ptasiego mleczka. Ten deser i sezonowe owoce to prawdziwa rozkosz w zdrowym wydaniu.
Chia nadają się nie tylko do robienia słodkości. Ten chleb pszenny z chia oraz naleśniki bezglutenowe z chia będą wspaniałą bazą do sycących dań i przekąsek. Chia to także doskonały zagęstnik, który z powodzeniem zastąpi jajko w naleśnikach, wypiekach, czy plackach.
Klasyką wśród deserów z wykorzystaniem tych drobnych nasionek jest pudding chia. Najczęściej jego bazą jest mleko, napój roślinny, sok lub woda. Po schłodzeniu w lodówce powstaje półpłynny deser.
Zobacz jak zrobić chia pudding.
Poniżej znajdziesz prosty przepis na kolejny wyśmienity i szybki do przygotowania deser z nasion chia, który przypomina ptasie mleczko. Do tradycyjnej słodkiej przekąski podobny jest w swej puszystej i delikatnej konsystencji, którą nadaje mu gęsty, tłusty jogurt kokosowy.
Wegański deser z chia jak ptasie mleczko
Składniki:- 1 szklanka jogurtu kokosowego,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
- Do jogurtu wsyp kakao i bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
- Dodaj cukier puder i nasiona chia. Całość przemieszaj klika razy, do dokładnego połączenia składników.
- Wstaw do lodówki na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem wyjmij wegański deser z nasion chia z lodówki i pozostaw na 10 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
- Wegańskie ptasie mleczko podaj ze świeżymi owocami polanymi syropem klonowym lub rozpuszczoną czekoladą.
fot. Adobe Stock
To ważne, aby wegański deser z nasion chia zrobiony był na tłustym jogurcie kokosowym, dzięki niemu konsystencja pianki będzie bardzo zbliżona do ptasiego mleczka. Ten deser i sezonowe owoce to prawdziwa rozkosz w zdrowym wydaniu.