Smakowity pomysł na krupnik
Treściwa zupa krupnikowa gości na naszych stołach już od wielu dziesiątek lat. Przepis na ten przysmak obecnie jest bardzo modyfikowany. Jaka jest jednak klasyczna receptura na jej sporządzenie?
Składnikami wykorzystywanymi do przygotowania aromatycznego krupniku jest: mięso (kości wieprzowe, żeberka, golonka czy skrzydełka drobiowe), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielski, kasza jęczmienna oraz śmietana do zabielenia.
Pracę nad zupą rozpoczynamy od wstawienia na kuchenkę garnka z zimną wodą. Następnie oczyszczamy i myjemy wybrane przez nas mięso, wrzucamy je do wody i zagotowujemy na małym ogniu. Gdy po zagotowaniu usuniemy powstałe na powierzchni szumowiny, możemy dorzucić do wody liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone na części warzywa wraz z opaloną nad płomieniem cebulą.
Zdjęcie: Fotolia
Kiedy warzywa będą pół miękkie (możemy sprawdzić to przy pomocy widelca), do wywaru wsypujemy wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę jęczmienną, nieco soli i pieprzu. Po 15 minutach zupa będzie gotowa. Aby urozmaicić jej smak, można dodać do niej suszone grzyby i ulubione zioła. Krupnik możemy dodatkowo zatrzepać jeszcze śmietaną.
Kasza - podstawa krupniku
Sukcesem udanego krupniku jest oczywiście kasza - dodaje ona zupie charakterystycznej kleistości i sprawia, że jest sycąca. Do tego dania najczęściej wykorzystywana jest kasza jęczmienna, ale śmiało użyć można też kaszy pęczak czy nawet kaszy gryczanej. Gotując popularny krupnik warto stosować się do następującej zasady: na 2 l wody użyjcie 1/2 szklanki kaszy - gdy dodacie jej więcej zupa okaże się zbyt gęsta.
Kasza jęczmienna poza ciekawym smakiem, wyróżnia się też wieloma właściwościami odżywczymi. Dostarcza węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Jest niebywale bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, K, PP, a także w minerały takie jak: krzem, wapń, cynk, mangan czy miedź. Ten niepozorny, zbożowy przysmak wspomaga pracę układu krwionośnego, reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu i tłuszczów, a także wpływa na odporność organizmu.
Zdjęcie: Fotolia
Nazwa zupy i popularność kaszy
Od wielu już wieków kasza jęczmienna stanowi jeden z podstawowych składników żywieniowych na świecie. W naszym kraju, niejednokrotne uchodziła ona za pożywienie "prymitywne", którym żywili się głównie ubodzy. Z biegiem lat produkt ten stał się doceniany zarówno za smak, jak i właściwości. Zaczęto podawać ją z sosami, ogórkami kiszonym, aż wreszcie używać jako składnika zup!
Dzięki temu popularny krupnik stał się niezwykle lubianą potrawą - uwielbiali ją zarówno chłopi, mieszczanie, jak i szlachta. Z biegiem lat zupa zawitała też w barach mlecznych, szkolnych stołówkach czy w wojskowych koszarach!
Ponieważ kasza otrzymana z jęczmienia jest jedynie obłuszczona i ewentualnie wypolerowana, zachowuje w przybliżeniu swój kształt, przez wielu nazywana jest krupą - stad nazwa naszej smakowitej zupy krupnikowej!
Nasza odsłona krupniku
Krupnik kryje przed nami wiele tajemnic i jest doskonałym kandydatem dla kulinarnych eksperymentów.
Jeśli nie doceniliście jeszcze smaku tej sycącej potrawy, koniecznie skosztujcie aromatycznego krupniku z pęczakiem i grzybami przygotowanego na wołowinie i wędzonym boczku!
Smakowitą propozycją na jutrzejszy obiad będzie też elegancki krupnik angielski! Koniecznie podajcie go z kilkoma gałązkami tymianku!
Zdjęcie: Fotolia
Jak często krupnik jest Waszym obiadowym posiłkiem? Z jakimi dodatkami najchętniej go podajecie? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy!
Treściwa zupa krupnikowa gości na naszych stołach już od wielu dziesiątek lat. Przepis na ten przysmak obecnie jest bardzo modyfikowany. Jaka jest jednak klasyczna receptura na jej sporządzenie?
Składnikami wykorzystywanymi do przygotowania aromatycznego krupniku jest: mięso (kości wieprzowe, żeberka, golonka czy skrzydełka drobiowe), ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, liść laurowy, ziele angielski, kasza jęczmienna oraz śmietana do zabielenia.
Pracę nad zupą rozpoczynamy od wstawienia na kuchenkę garnka z zimną wodą. Następnie oczyszczamy i myjemy wybrane przez nas mięso, wrzucamy je do wody i zagotowujemy na małym ogniu. Gdy po zagotowaniu usuniemy powstałe na powierzchni szumowiny, możemy dorzucić do wody liść laurowy, ziele angielskie, obrane i pokrojone na części warzywa wraz z opaloną nad płomieniem cebulą.
Zdjęcie: Fotolia
Kiedy warzywa będą pół miękkie (możemy sprawdzić to przy pomocy widelca), do wywaru wsypujemy wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę jęczmienną, nieco soli i pieprzu. Po 15 minutach zupa będzie gotowa. Aby urozmaicić jej smak, można dodać do niej suszone grzyby i ulubione zioła. Krupnik możemy dodatkowo zatrzepać jeszcze śmietaną.
Kasza - podstawa krupniku
Sukcesem udanego krupniku jest oczywiście kasza - dodaje ona zupie charakterystycznej kleistości i sprawia, że jest sycąca. Do tego dania najczęściej wykorzystywana jest kasza jęczmienna, ale śmiało użyć można też kaszy pęczak czy nawet kaszy gryczanej. Gotując popularny krupnik warto stosować się do następującej zasady: na 2 l wody użyjcie 1/2 szklanki kaszy - gdy dodacie jej więcej zupa okaże się zbyt gęsta.
Kasza jęczmienna poza ciekawym smakiem, wyróżnia się też wieloma właściwościami odżywczymi. Dostarcza węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Jest niebywale bogata w witaminy z grupy B, witaminę E, K, PP, a także w minerały takie jak: krzem, wapń, cynk, mangan czy miedź. Ten niepozorny, zbożowy przysmak wspomaga pracę układu krwionośnego, reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu i tłuszczów, a także wpływa na odporność organizmu.
Zdjęcie: Fotolia
Nazwa zupy i popularność kaszy
Od wielu już wieków kasza jęczmienna stanowi jeden z podstawowych składników żywieniowych na świecie. W naszym kraju, niejednokrotne uchodziła ona za pożywienie "prymitywne", którym żywili się głównie ubodzy. Z biegiem lat produkt ten stał się doceniany zarówno za smak, jak i właściwości. Zaczęto podawać ją z sosami, ogórkami kiszonym, aż wreszcie używać jako składnika zup!
Dzięki temu popularny krupnik stał się niezwykle lubianą potrawą - uwielbiali ją zarówno chłopi, mieszczanie, jak i szlachta. Z biegiem lat zupa zawitała też w barach mlecznych, szkolnych stołówkach czy w wojskowych koszarach!
Ponieważ kasza otrzymana z jęczmienia jest jedynie obłuszczona i ewentualnie wypolerowana, zachowuje w przybliżeniu swój kształt, przez wielu nazywana jest krupą - stad nazwa naszej smakowitej zupy krupnikowej!
Nasza odsłona krupniku
Krupnik kryje przed nami wiele tajemnic i jest doskonałym kandydatem dla kulinarnych eksperymentów.
Jeśli nie doceniliście jeszcze smaku tej sycącej potrawy, koniecznie skosztujcie aromatycznego krupniku z pęczakiem i grzybami przygotowanego na wołowinie i wędzonym boczku!
Smakowitą propozycją na jutrzejszy obiad będzie też elegancki krupnik angielski! Koniecznie podajcie go z kilkoma gałązkami tymianku!
Zdjęcie: Fotolia
Jak często krupnik jest Waszym obiadowym posiłkiem? Z jakimi dodatkami najchętniej go podajecie? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy!
Magdalena88
SylaUla
niezły kąsek
marcinka
Weronika91