Możemy je przygotowywać na wiele sposobów: można je podawać na surowo, dusić, zapiekać, piec, faszerować czy gotować. Należy pamiętać, że ugotowanych warzyw nie należy trzymać w wodzie, ponieważ tracą wszystko, co w nich cenne. Ja wolę gotować na parze, mam wtedy pełnowartościowe i piękne warzywa.
- pomidory, mogą być dodawane w surowej postaci np. do surówek, sałatek, sosów czy zup. Można je podawać faszerowane i serwować jako zakąski. Pyszne są wszelkiego rodzaju przetwory pomidorowe i soki
- ogórki, mogą być podawane jako mizeria oraz jako dodatek do sałatek i surówek mieszanych, można je konserwować i kwasić oraz zapiekać i nadziewać
- kabaczki i cukinie, najlepiej podawać zapiekane, smażone lub marynowane
- kalafiory i brokuły, najlepiej smakują zapiekane pod sosami, duszone czy dodawane do surówek
- kapusty, do dań duszonych, kapust zasmażanych oraz do surówek
- strączkowe, dodawane głównie do zup, potraw duszonych czy sałatek
- marchew, seler, pietruszka, główny składnik wywaru, surówek, podstawa w zupach i sosach jarzynowych
- buraki, główny składnik surówek, zup, można robić konserwowe lub zasmażane
- cebula i por, składnik wielu potraw do duszenia, gotowania, smażenia oraz dodatek do surówek i marynat
Z warzyw można robić przetwory np. konserwy warzywne, marynaty warzywne, warzywa kwaszone, suszone, koncentraty, mrożonki i soki.
Możemy również robić piękne dekoracje i kompozycje.
Warto zamiast słodyczy w ciągu dnia podjadać np. marchew, czy ogórki, które na pewno dobrze wpłyną na nasz organizm i nie pójdą "w boczki", tak jak słodycze. Z warzyw można robić pyszne mieszane surówki do obiadu, które powinny być okraszone domowymi sosami.
Sprawdź przepis na Lasagne z grillowanymi warzywami >>>
Nina W.
karola25