Zastosowanie warzyw w kuchni

  • 2

Wykorzystywanie warzyw w kuchni to codzienność dla każdego z nas. Można podawać je na setki sposobów, a dania z nimi są kolorowe, bardzo apetyczne, a przede wszystkim - zdrowe!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zastosowanie warzyw w kuchni
fot. Fotolia

Możemy je przygotowywać na wiele sposobów: można je podawać na surowo, dusić, zapiekać, piec, faszerować czy gotować. Należy pamiętać, że ugotowanych warzyw nie należy trzymać w wodzie, ponieważ tracą wszystko, co w nich cenne. Ja wolę gotować na parze, mam wtedy pełnowartościowe i piękne warzywa.

Warzywa powinno się gotować krótko, a warzywa strączkowe przed gotowaniem należy koniecznie zalać zimną wodą i pozostawić na około 8 godzin, aby napęczniały. W kuchni stosujemy "podstawowe" warzywa, które postaram się pokrótce opisać:

- pomidory, mogą być dodawane w surowej postaci np. do surówek, sałatek, sosów czy zup. Można je podawać faszerowane i serwować jako zakąski. Pyszne są wszelkiego rodzaju przetwory pomidorowe i soki

- ogórki, mogą być podawane jako mizeria oraz jako dodatek do sałatek i surówek mieszanych, można je konserwować i kwasić oraz zapiekać i nadziewać

- kabaczki i cukinie, najlepiej podawać zapiekane, smażone lub marynowane

- kalafiory i brokuły, najlepiej smakują zapiekane pod sosami, duszone czy dodawane do surówek

- kapusty, do dań duszonych, kapust zasmażanych oraz do surówek

- strączkowe, dodawane głównie do zup, potraw duszonych czy sałatek

- marchew, seler, pietruszka, główny składnik wywaru, surówek, podstawa w zupach i sosach jarzynowych

- buraki, główny składnik surówek, zup, można robić konserwowe lub zasmażane

- cebula i por, składnik wielu potraw do duszenia, gotowania, smażenia oraz dodatek do surówek i marynat

Z warzyw można robić przetwory np. konserwy warzywne, marynaty warzywne, warzywa kwaszone, suszone, koncentraty, mrożonki i soki.
Możemy również robić piękne dekoracje i kompozycje.

Warto zamiast słodyczy w ciągu dnia podjadać np. marchew, czy ogórki, które na pewno dobrze wpłyną na nasz organizm i nie pójdą "w boczki", tak jak słodycze. Z warzyw można robić pyszne mieszane surówki do obiadu, które powinny być okraszone domowymi sosami.

Sprawdź przepis na Lasagne z grillowanymi warzywami >>>