Brokuły - właściwości cennego warzywa

Można je lubić lub nie, na pewno warto znać ich zalety - a jest ich wiele!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Brokuły - właściwości cennego warzywa
fot. Fotolia
Brokuły są piękną dekoracją na naszych bazarach, grządkach czy targowiskach. Te podobne do kalafiora zielone różyczki (różniące się od niego praktycznie tylko kolorem) posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je najzdrowszym warzywem na świecie. Wzbogacone są w cenne składniki, witaminy i minerały.

To bogate źródło beta-karotenu, potasu oraz kwasu foliowego. W kuchni dają wiele możliwości kulinarnych. Najlepiej smakują gotowane, a następnie panierowane (np. w bułce tartej). Świetnie nadają się do zapiekanek, sałatek czy zup a także dań jarskich. Doskonale uzupełniają dania z mięsem lub rybami. Należy pamiętać, aby przechowywać brokuły w chłodnym miejscu, latem w lodówce, nie dłużej niż 2-3 dni.

Jak gotować brokuły? Należy wrzucać je do wrzącej wody i gotować bez przykrycia z odrobiną mleka, by nie utraciły koloru (a przy okazji zyskały świetny smak). Wybieramy tylko warzywa piękne, zielone, bez jakichkolwiek przebarwień, o zwartych główkach i miękkiej łodydze.

Można z nich przyrządzić pyszną zapiekankę, zupę brokułową z ziemniakami, naleśniki, czy sałatkę z jajkiem.

Brokuł to warzywo, które ma wiele zalet. Jedną z nich jest niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika pokarmowego. Między innymi dlatego brokuły do swojej diety powinny włączyć osoby, którym szczególnie zależy na zgubieniu kilku kilogramów.

Zapach gotowanego brokuła to nie jest zbyt przyjemny z tego też powodu uchodzi on za czynnik, który najczęściej zniechęca do konsumpcji tego warzywa. Na szczęście w łatwy sposób można się go pozbyć. Skórka z chleba lub kilka łyżek mleka dodane do wody powinny skutecznie poradzić sobie z tym problemem. Wówczas pozostanie nam już tylko cieszyć się pysznym i zdrowym smakiem gotowanych brokułów.

Odważmy się więc i stosujmy często brokuły w swojej kuchni.