Ciasto drożdżowe - z kruszonką i nie tylko

  • 1

Ciasto drożdżowe wielu z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Idealnie sprawdzi się jako wypiek w towarzystwie kubka ciepłego kakao.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto drożdżowe - z kruszonką i nie tylko

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi ciasta drożdżowego. Można je podawać z różnorakimi dodatkami, a i w samym wyrabianiu ciasta jest coś magicznego (chyba, że się nie lubi wyrabiać ciasta - wtedy przydatny jest przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania).

Prosty przepis na ciasto drożdżowe:

Składniki:

(na ciasto)

- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szkl. cukru
- 10 dag masła
- ok. 20 dag suszonych i kandyzowanych owoców, np. moreli, fig

(na kruszonkę)

- 10 dag mąki
- po 5 dag masła i cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki, odstaw. Żółtka, jajko oraz wyrośnięty rozczyn dodaj do mąki, wyrób.

Masło rozpuść z cukrem, przestudź, dodaj do ciasta. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od dłoni. Wrób bakalie. Ciasto przykryj, odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrób, napełnij nim podłużną formę, odstaw do wyrośnięcia. Posyp kruszonką, piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.

Szukasz więcej porad dotyczących ciasta drożdżowego? Znajdziesz je tutaj >>>

Rewelacyjne drożdżowe ciasta z gotujmy!

Drożdżowe buchty, czeskie buchty, buchty bez nadzienia
Drożdżowy zawijaniec pełen aromatycznych orzechów.

Więcej pysznych drożdżowych ciast znajdziecie tutaj >>>