Ważnym posiłkiem w żywieniu dzieci jest drugie śniadanie, które dzieci powinny zabierać do szkoły. Troska o ten posiłek, przypada w udziale rodzicom bądź opiekunom dziecka. Drugie śniadanie zabierane do szkoły powinno się składać z pieczywa z pełnego przemiału typu graham, może być pieczywo białe - bułka, ale tylko wtedy, gdy mamy do dyspozycji składniki o dużej wartości odżywczej.
Do drugiego śniadania podajemy dzieciom warzywa i owoce. Warzywa takie jak pomidor, ogórek zielony, kalarepa, sałata zielona, szczypiorek, rzodkiewka - mogą częściowo zastąpić owoce.
Pieczywo smarujemy masłem ze względu na witaminę A. Obserwacje prowadzone przez szkolnych lekarzy i pedagogów jednoznacznie wykazały, że podanie drugiego śniadania pomaga wyrównać poziom energii straconej podczas czterech pierwszych godzin lekcyjnych.
Dobrze odżywione dzieci wykazują lepsze postępy w nauce, chętniej się uczą, bawią i ćwiczą, na ogół są weselsze. W każdej szkole dzieciom powinna być podawana szklanka ciepłego mleka.
Przygotowanie kanapek jest wbrew pozorom rzeczą bardzo ważną - chleb kroimy w cienkie kromki, smarujemy masłem i wkładamy różne dodatki w takiej formie, aby dziecko nie miało żadnych trudności przy jedzeniu. Z ugotowanych jajek sporządzamy pastę ze szczypiorkiem czy cebulką, mięso możemy zeskrobać albo pokroić w cienkie plastry.
Śniadanie zabierane do szkoły powinno być estetycznie i higienicznie opakowane, służą do tego woreczki śniadaniowe, specjalne papiery, folie albo pojemniki plastykowe.
Nina W.
weronikaS
Dinah