Zdrowotne właściwości miodu

  • 2

Miód to jeden z najlepszych naturalnych zdrowotnych leków. Można go używać prawie na wszystko. Zobacz w jakich dolegliwościach pomoże dany rodzaj miodu.d to jeden z najlepszych naturalnych zdrowotnych leków. Można go używać prawie na wszystko. Tylko na co?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zdrowotne właściwości miodu
fot. Fotolia

Miód może być spożywany na wiele dolegliwości. Miód ma wiele drogocennych składników, które pomagają nie tylko wzmocnić naszą odporność ale także zwalczyć przeziębienie. Musimy się z nim tylko obchodzić dobrze. Pamiętajmy o tym, że miodu nigdy nie powinniśmy dodawać do innych płynów, których temperatura wynosi pow. 40 st. Dodanie go do takiej temperatury powoduje zniszczenie jego zdrowotnych składników. Miód powinniśmy zakupić u znajomego pszczelarza. Ok. 3-4 miesiące od daty rozlewu powinien się on skrystalizować na ściankach słoika. Jeśli tak nie jest, nie kupujmy go. Miód trzymany w domu powinien być dobrze zakręcony i trzymany w chłodzie (lodówka, piwnica).

Miód działa przeciwbakteryjnie, przeciw infekcjom oraz zwiększają odporność organizmu.

  Miód
  Zdjęcie: Fotolia

MIÓD RZEPAKOWY: wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Zmniejsza szkodliwe działanie używek. Mikstura z połową szklanką miodu, wyciśniętego skoku z marchwi, korzenia chrzanu i marchwi i sokiem z połowy cytryny wspomoże nasze serce i odtruje organizm. Pij go ok. 3 razy dziennie po ok. pół szklanki.

MIÓD LIPOWY: działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Jest on najczęściej stosowany przy grypie i katarze. Pół szklanki miodu zmieszać z pół szklanki czarnej rzepy. Pić ok. 2 razy dziennie po łyżce przy stanach gorączkowych i zapalnych.

MIÓD SPADZIOWY: działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Stosowany przede wszystkim przy anginie i zapaleniu oskrzeli. Szklankę miodu rozpuścić ze szklanką soku z cytryny. Stosować po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.

MIÓD WIELOKWIATOWY: wzmacnia organizm i dodaje energii. Do przegotowanej szklanki mleka dodaj łyżkę miodu. Odstaw na całą noc dobrze przykryte. Pij lekko podgrzany.

MIÓD WRZOSOWY: chroni przed zakażeniami. Dobry przy biegunce i zapaleniu jelit. Do szklanki miodu wyciśnij sok z dwóch cytryn i 2 łyżeczki oleju lnianego. Wymieszaj dokładnie. Pij po 1 łyżce dwa razy dziennie.

Mamy także inne rodzaje miodów: gryczany, akacjowy, koniczynkowy i inne. Każdy z nich daje nam wiele leczniczych właściwości, o których nawet możemy nie wiedzieć. Pijmy go więc jak najczęściej.

Polecamy lekturę: Rodzaje miodów  >>>