Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

  • 1

Domowe wino można robić nie tylko latem i nie tylko ze świeżych owoców. Doskonale do jego wyrobu nadają się kwiaty, owoce suszone a nawet warzywa. Zobacz jakie wino kiedy zrobić.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kalendarz win - jakie wino zrobić na zimę?

Legenda :

* Wino nietrujące, ale niepijane. Tylko dla odważnych,

** Napój tego rodzaju wymaga prawdziwego konesera,

*** Wino dobre, ale wymaga dużo pracy,

**** Klasyka domowego winiarstwa. Smakuje prawie każdemu!

Październik – Listopad

Wino jabłkowe ****

 

Wino z pigwy ***

 

Wino winogronowe ****

 

Wino dyniowe **

Długo fermentuje, trudno się klaruje

Wino z owoców granatu **

Drogie w produkcji

Wina z suszonych owoców (rodzynki, figi, morele) ***

Doskonale pasują do ciast bożonarodzeniowych

Wino bananowe ***

Zapach początkowo odpycha, wymaga dłuższego dojrzewania

Wino arbuzowe *

 

Grudzień – Styczeń-Luty

Wino ziemniaczane ***

 

Wino z pasternaku **

 

Wino z marchwi **

 

Wino z buraków *

Raczej do gotowania

Wino cebulowe *

Tylko na marynaty

Marzec-kwiecień

Wino brzozowe/klonowe  ***

Wino z soku zbieranego z naciętych pni drzew

Wino z mięty ***

Do fermentacji stosujemy tylko liście

Wino z mniszka lekarskiego ****

Smakiem przypomina miód pitny

Miód Pitny trójniak ****

Zimą doskonały na gorąco

Maj-czerwiec

Wino z czarnego bzu ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino rabarbarowe ***

Uwaga! Wymaga odkwaszenia przy użyciu kredy

Wino z koniczyny ***

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

Wino truskawkowe ****

Można fermentować czysty sok truskawkowy

Wino czereśniowe **

 

Wino z kwiatów lipy ***

 

Do fermentacji używamy tylko kwiatów

 

Lipiec – Sierpień

Wino wiśniowe ****

 

Wino brzoskwiniowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino morelowe **

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino agrestowe **

Łatwo się psuje

Wino porzeczkowe (czarne i czerwone porzeczki) ***

 

Wino borówkowe (jagodowe)  ***

Długo fermentuje

Wino gruszkowe ***

 

Wino żurawinowe ***

Do wina stosujemy świeże owoce

 

Sierpień – Wrzesień

Wino śliwkowe ***

Długo fermentuje, trudne w produkcji

Wino malinowe **

Maliny zmieniają swój aromat podczas fermentacji

Wino aroniowe ***

Bardzo proste w produkcji, bardzo smaczne

Wino z dzikiej róży ****

Stosujemy same pąki

Wino z jarzębiny ****

 

Wino jeżynowe ****