Legenda :
* Wino nietrujące, ale niepijane. Tylko dla odważnych,
** Napój tego rodzaju wymaga prawdziwego konesera,
*** Wino dobre, ale wymaga dużo pracy,
**** Klasyka domowego winiarstwa. Smakuje prawie każdemu!
Październik – Listopad
Wino jabłkowe **** |
|
Wino z pigwy *** |
|
Wino winogronowe **** |
|
Wino dyniowe ** |
Długo fermentuje, trudno się klaruje |
Wino z owoców granatu ** |
Drogie w produkcji |
Wina z suszonych owoców (rodzynki, figi, morele) *** |
Doskonale pasują do ciast bożonarodzeniowych |
Wino bananowe *** |
Zapach początkowo odpycha, wymaga dłuższego dojrzewania |
Wino arbuzowe * |
|
Grudzień – Styczeń-Luty
Wino ziemniaczane *** |
|
Wino z pasternaku ** |
|
Wino z marchwi ** |
|
Wino z buraków * |
Raczej do gotowania |
Wino cebulowe * |
Tylko na marynaty |
Marzec-kwiecień
Wino brzozowe/klonowe *** |
Wino z soku zbieranego z naciętych pni drzew |
Wino z mięty *** |
Do fermentacji stosujemy tylko liście |
Wino z mniszka lekarskiego **** |
Smakiem przypomina miód pitny |
Miód Pitny trójniak **** |
Zimą doskonały na gorąco |
Maj-czerwiec
Wino z czarnego bzu *** |
Do fermentacji używamy tylko kwiatów |
Wino rabarbarowe *** |
Uwaga! Wymaga odkwaszenia przy użyciu kredy |
Wino z koniczyny *** |
Do fermentacji używamy tylko kwiatów |
Wino truskawkowe **** |
Można fermentować czysty sok truskawkowy |
Wino czereśniowe ** |
|
Wino z kwiatów lipy ***
|
Do fermentacji używamy tylko kwiatów |
Lipiec – Sierpień
Wino wiśniowe **** |
|
Wino brzoskwiniowe ** |
Długo fermentuje, trudne w produkcji |
Wino morelowe ** |
Długo fermentuje, trudne w produkcji |
Wino agrestowe ** |
Łatwo się psuje |
Wino porzeczkowe (czarne i czerwone porzeczki) *** |
|
Wino borówkowe (jagodowe) *** |
Długo fermentuje |
Wino gruszkowe *** |
|
Wino żurawinowe *** |
Do wina stosujemy świeże owoce |
Sierpień – Wrzesień
Wino śliwkowe *** |
Długo fermentuje, trudne w produkcji |
Wino malinowe ** |
Maliny zmieniają swój aromat podczas fermentacji |
Wino aroniowe *** |
Bardzo proste w produkcji, bardzo smaczne |
Wino z dzikiej róży **** |
Stosujemy same pąki |
Wino z jarzębiny **** |
|
Wino jeżynowe **** |
|
Panna_Margot