Zupa dyniowa Katii Roman-Trzaski

Przepis na zupę dyniową Katii Roman - Trzaski, właścicielki szkoły gotowania Little Chef

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Zupa dyniowa Katii Roman-Trzaski
Składniki:
•         1 kg świeżej dyni (około 1,6 kg ze skórą i pestkami)
•         0,5 kg marchewki
•         1 średnia cebula
•         100 g masła
•         300 ml warzywnego lub drobiowego bulionu
•         Sól i pieprz do smaku
•         1 ½ łyżeczka curry
•         pęczek świeżej kolendry
•         ½ szklanka stostowanych ziaren słonecznika
•         słodka śmietanka 12%
•         8  kromek chleba tostowego
•         2 łyżki oliwy
 
 
Sposób przyrządzenia
1.      Przygotuj warzywa: obierz dynię, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki, marchew obierz i pokrój na plasterki ok. 1cm, cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2.      Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej masło i duś cebulę przez ok. 3 minuty, następnie dodaj marchewkę i dynię. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
3.      Dodaj bulion i gotuj przez kolejne 10 minut.
4.      Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj warzywa. Dodaj sól i pieprz oraz curry. Gotuj prze 5 minut na małym ogniu. Uważaj, ponieważ zmiksowana zupa „oddycha” i lubi pryskać.
5.      Przygotuj grzanki: pokrój chleb na małe kwadraciki, jak grzanki, pokrop oliwą i posól do smaku, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na ok. 6 minut.
6.      Kiedy grzanki są gotowe, podawaj zupę polaną odrobiną śmietanki i udekorowaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry z grzankami.