Składniki:
• 1 kg świeżej dyni (około 1,6 kg ze skórą i pestkami)
• 0,5 kg marchewki
• 1 średnia cebula
• 100 g masła
• 300 ml warzywnego lub drobiowego bulionu
• Sól i pieprz do smaku
• 1 ½ łyżeczka curry
• pęczek świeżej kolendry
• ½ szklanka stostowanych ziaren słonecznika
• słodka śmietanka 12%
• 8 kromek chleba tostowego
• 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia
1. Przygotuj warzywa: obierz dynię, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki, marchew obierz i pokrój na plasterki ok. 1cm, cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej masło i duś cebulę przez ok. 3 minuty, następnie dodaj marchewkę i dynię. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
3. Dodaj bulion i gotuj przez kolejne 10 minut.
4. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj warzywa. Dodaj sól i pieprz oraz curry. Gotuj prze 5 minut na małym ogniu. Uważaj, ponieważ zmiksowana zupa „oddycha” i lubi pryskać.
5. Przygotuj grzanki: pokrój chleb na małe kwadraciki, jak grzanki, pokrop oliwą i posól do smaku, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na ok. 6 minut.
6. Kiedy grzanki są gotowe, podawaj zupę polaną odrobiną śmietanki i udekorowaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry z grzankami.
• 1 kg świeżej dyni (około 1,6 kg ze skórą i pestkami)
• 0,5 kg marchewki
• 1 średnia cebula
• 100 g masła
• 300 ml warzywnego lub drobiowego bulionu
• Sól i pieprz do smaku
• 1 ½ łyżeczka curry
• pęczek świeżej kolendry
• ½ szklanka stostowanych ziaren słonecznika
• słodka śmietanka 12%
• 8 kromek chleba tostowego
• 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzenia
1. Przygotuj warzywa: obierz dynię, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki, marchew obierz i pokrój na plasterki ok. 1cm, cebulę obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej masło i duś cebulę przez ok. 3 minuty, następnie dodaj marchewkę i dynię. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
3. Dodaj bulion i gotuj przez kolejne 10 minut.
4. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj warzywa. Dodaj sól i pieprz oraz curry. Gotuj prze 5 minut na małym ogniu. Uważaj, ponieważ zmiksowana zupa „oddycha” i lubi pryskać.
5. Przygotuj grzanki: pokrój chleb na małe kwadraciki, jak grzanki, pokrop oliwą i posól do smaku, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na ok. 6 minut.
6. Kiedy grzanki są gotowe, podawaj zupę polaną odrobiną śmietanki i udekorowaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry z grzankami.