Zupy

Jak przyrządzić smaczną zupę? - Cenne porady.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Zupy
Zupy są potrawami w postaci płynnej, zwykle podawanymi przed daniem głównym. -Do rosołu wołowego należy dodać do niego przyrumienioną nad gazem lub na suchej patelni połówkę cebuli. -Nastawiając do gotowania rosół zawsze najpierw wodę zagotowujemy, a dopiero potem dodajemy włoszczyznę. -Do niektórych zup tj. kalafiorowa czy pomidorowa warto dodać szczyptę cukru, co wysubtelni ich smak. -Do gotowania zupy zawsze można użyć wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw. -Do przesolonej zupy wkrajamy dużego, pokrojonego w plastry ziemniaka. -Mąka wymiesza się z wodą lepiej, jeśli dodamy szczyptę soli. -Do krupnika dodajemy soli bezpośrednio przed podaniem , co zapobiegnie ciemnieniu zupy. -Kapuśniak z kapusty kiszonej solimy na końcu gotowania, aby go nie przesolić. -Warzywa na zupę myjemy i kroimy przed dodaniem do zupy. -Zupa zyska lepszy smak, jeśli przed dodaniem warzyw krótko podsmażymy je na maśle.