Zupy są potrawami w postaci płynnej, zwykle podawanymi przed daniem głównym.
-Do rosołu wołowego należy dodać do niego przyrumienioną nad gazem lub na suchej patelni połówkę cebuli.
-Nastawiając do gotowania rosół zawsze najpierw wodę zagotowujemy, a dopiero potem dodajemy włoszczyznę.
-Do niektórych zup tj. kalafiorowa czy pomidorowa warto dodać szczyptę cukru, co wysubtelni ich smak.
-Do gotowania zupy zawsze można użyć wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw.
-Do przesolonej zupy wkrajamy dużego, pokrojonego w plastry ziemniaka.
-Mąka wymiesza się z wodą lepiej, jeśli dodamy szczyptę soli.
-Do krupnika dodajemy soli bezpośrednio przed podaniem , co zapobiegnie ciemnieniu zupy.
-Kapuśniak z kapusty kiszonej solimy na końcu gotowania, aby go nie przesolić.
-Warzywa na zupę myjemy i kroimy przed dodaniem do zupy.
-Zupa zyska lepszy smak, jeśli przed dodaniem warzyw krótko podsmażymy je na maśle.