Zygmunt Chajzer i jego krokiety z grzybami

  • 2

Bramkę z jakim daniem wybiera Zygmunt Chajzer? Idzie na całość - do jego popisowych dań należą krokiety z kapustą i grzybami!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Zygmunt Chajzer i jego krokiety z grzybami
Składniki:

- 20 placków naleśnikowych
- pół kilograma kiszonej kapusty
- pomidor bez skórki
- marchewka
- garść suszonych grzybów
- cebula
- pieprz
- cukier
- sól
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody. Gdy zmiękną, pokrój je na paseczki. Razem z kapustą i startą marchewką przełóż do garnka. Dodaj cząstki pomidora. Podlej wodą i duś do miękkości przez godzinę.

2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Przepuść przez maszynkę razem z odciśniętą kapustą.

3. Masę dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem. Rozsmaruj na plackach i zwiń w krokiety. Gotowe obtaczaj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmaż na złoty kolor.

Zdaniem pana Zygmunta - najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

Źródło przepisu: Party